Mer bröd på köpesurdeg

Daniel frågade om jag inte kunde baka mer av ”det där goda brödet” (som han åt upp vääääldigt fort alldeles själv..). Och eftersom vägen till mannens hjärta går via magen så är jag ju inte sen att göra det jag gör bäst; baka! 🙂

Det blev 2 bröd med (liknande innehåll) russin, torkade aprikoser, solrosfrön och kanel. Jag älskar frukt och kanel i bröd, det får mina smaklökar att jubla!

Till receptet under burken på surdegen tycker jag det är lagom med 1-2 dl blötlagda russin, 10-20 torkade aprikoser (blötlagda och klippta i mindre bitar), 1-2 dl solrosfrön och 2 tsk kanel. Jag bakade bröden på de mindre angivelserna men tycker gott man kan öka på lite! Rysligt gott blev det i.a.f.!

Jag utgick från köpesurdegens receptförslag där brödet bakas på kallt vatten och jäser 4 timmar i bunken. Så här såg min deg ut efter just 4 timmar, redo för utbakning.

Jag bakade ut degen till två bröd, utan att trycka luften ur degen. Jag vek ihop den (typ som en rulltårta) för att få lite spänning i degen. Det resulterade i två höga och fina bröd.

Det var alltså den här surdegen jag utgick från. Kostar knappt 2 guldpengar och finns i välsorterade mataffärer.

2 thoughts on “Mer bröd på köpesurdeg

 1. Mama

  Tack för den burken! Nu fattar jag inte varför man måste tillsätta jäst. Det var just jäst man ville slippa använda, eller hur? Jag trodde att roten var just för att inte behöva jäst. Skall prova i alla fall. Går det bra med torr jäst, tror du?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Det är lika bra att använda lite jäst för förmodligen behöver degen det för att jäsa upp ordentligt. Torrjäst använder man till varmare vatten, inte kallt. Läs på jästförpackningen! 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s