Mellanmålsinspiration

Mellanmålsinspiration hämtat från Grekland. Turkisk yoghurt med färska jordgubbar, nötter och honung. Varför göra det svårt för sig när det enkla är så förbaskat gott! Till detta drack jag en läskande meloncooler med ingefära och mynta. Semesterlyxigt! 🙂

Varva grekisk eller turkisk yoghurt (ev. smaksatt med vanilj) med färska gubbar/ananas och toppa med (rostade) nötter. Ringla över honung och pudra gärna över kanel.

Mixa 0,5 melon (baby sugar gold/cantaloupe/honung) med 5-10 blad färsk mynta, 1-2 cm färsk skalad ingefära och ca 1 dl iskallt mineralvatten. Ev. behövs även isbitar.

Hittade en ny (?) melonsort i butiken (sugar baby gold) som jag provade till min cooler. Extra söt och saftig melon utlovas. Det är den men smaken är lite väl mild. (Melonen är svagt laxrosa i färgen).

6 tankar på “Mellanmålsinspiration

 1. Karin

  Johanna! Igår hade jag tisdagsmiddag och behövde inspiration. Fick tips om kycklingfärsbiffarna med cashewdressing och bestämde mig för att laga dem. Hittade även ditt blåbärspajsrecept och gjorde den till efterrätt. och det blev inget annat än SUCCÉ! Alla älskade maten och pajen var gudomlig! Kommer definitivt laga fler recept härifrån nu.
  Tusen tack!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej Karin! Det är precis kommentarer som denna som får mig att fortsätta blogga och lägga ut mina favoritrecept. Tack snälla, du gjorde just min dag 🙂

   Svara
 2. nipprig ålänning..

  Hej Johanna, jag skulle vilja ha tips i hur man får sin gubbe att vilja äta mera hemlagat… Han vill bara äta köttbullar/pyttipanna med ägg, korv med bröd, tortillas…
  Eller den där förbannade köttfärsåsen med spagetti. Jag vill verkligen göra maten från grunden och experimentera lite, men jag får bara en suck när jag vill laga nåt annorlunda. Han vill inte äta kyckling,gris eller fisk….. Vi har verkligen fastnat i den här matfrågan. Det är lite svårt ibland att laga mat när vi jobbar så ojämna tider. Han slutar vid fem och jag slutar först vid 8. Och då är det halvfabrikat som gäller för honom. Han tror typ att hemlagat är pyttipanna, för det måste gå fort att laga maten…
  jag blir nipprig snart, för jag vill också kunna stå i köket och laga RIKTIG mat istället för att värma stekpannan och slänga i lite färdiga köttbullar. Snälla hjälp mig att få honom att äta riktig mat, har du inga bra recept som skulle kunna funka åt min kinkiga karl?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej Alexandra!
   Knepigt det där…verkar som din gubbe har fastnat i samma gamla mönster och som matintresserad är ju inte halvfabrikat särskilt spännande. Ofta TROR man, att man inte gillar något (p.g.a. ett dåligt minne från skolans matsal kanske) men när man får tillaga det själv efter ett bra recept med mer smak får man ofta en helt ny uppfattning. Dessutom utvecklas ju smaklökarna med åren. Din kille måste själv vilja och våga prova, tror det blir svårt att tvinga honom…

   Min erfarenhet är att killar gillar rejäl mat och vi tjejer är något mer intresserade av exotisk och mer spännande/ny mat. Satsa på att laga 1-3 olika rätter en dag i veckan, exempelvis söndagar och gör matlådor av det. Nästan all mat gå ju att frysa ner och då har han lätt att värma på maten om du inte är hemma. Någon dag i veckan kan väl han fylla på med ett rejält mellanmål efter 5 och så äter ni middag tillsammans runt 8-9 när du är hemma. Tror han (och du) skulle gilla lasagne, makaronilåda, tacogratäng, flygande jakob, korvpanna, fyllda färsbiffar, falukorvsgratäng och lövbiffsrulader. Till att börja med alltså, det är ju ganska ”bekant och säker” mat. Sen kanske du vågar introducera kycklingpaj, öppen lasagne, fyllda paprikor eller någon gryta. Allt finns på bloggen! Kanske ni kan försöka ha en helig dag i veckan när ni lagar mat tillsammans, lite middagsmys ihop, intresse kommer ofta med kunskap. Kanske han behöver lära sig lite mer helt enkelt. Han missar ju massor av godsaker!!

   Lycka till! 🙂

   Svara
 3. nipprig ålänning..

  Tack för ditt svar! Jag brukar göra lite olika maträtter dom dagar jag är ledig. Nu i veckan har vi t.ex ätit pasta carbonara, stuvade makaroner med falukorv, lasagne.. igår fick han bestämma så då vart det såndär färdiggrillad kyckling och jag fick laga egna klyftpotatisar. Vet inte om jag gör för små portioner, för det räcker nästan aldrig till matlåda…. Jag har kikat igenom i stort sett hela din blogg och hittat massvis som låter så gott.. nu gäller det bara att introducera det åt herrn i huset 🙂

  Skulle vilja ha samma driv som du och laga mellanmål,egen musli och bara prova på att baka nya grejer, beundrar dig för det för jag skulle aldrig orka!

  Nåja, ska visa dina recept åt honom så får vi se vad som händer 🙂
  Tusen tack!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Ska väl erkänna att jag kan vara lite extrem, kanske inte bästa personen att jämföra sig med 🙂 Saken är den att mitt intresse är brett, allt från sött till salt, nyttigt till onyttigt, trendigt till otrendigt. Dessutom tröttnar jag om jag inte varierar mig. Det kliar i fingrarna om jag inte får stöka i köket! Hemlagat är klart godast, alla gånger om, det är väl det som sporrar till att fortsätta.

   Hoppas du får ordning på torpet, du ska se att ju mer ni testar desto duktigare blir ni och desto roligare har ni i köket. 🙂

   /Johanna

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s