Middagssällskap och majsbröd

Det har blivit tradition. Varje onsdag träffar jag bästa V och U för middagshäng, antingen hemma hos någon av oss eller på restaurang. Snart hoppas vi även ses på picknickhäng i sommarvärmen. I onsdags var det min tur att bjuda på mat och det önskades nyttig och hälsosam mat utan sötsaker. (Oj vad jag fick kämpa för att inte baka något sött…!!)

Eftersom jag jobbade hela dagen satsade jag på välbeprövade och säkra kort. Det blev kryddigt och fräscht. Nu tjatar jag för sista gången på er att verkligen prova dessa recept, de är fantastiskt goda!

Här hittar ni receptet på kycklingbullar, ingefäradressing och ugnsrostad pumpa.

Salladen bestod av ruccola, marinerad fetaost, mango, avokado och tomater. Dessutom passade jag på att baka majsbröd och det blev förstås mitt favoritrecept som kommer från boken Soppor, bröd & röror av systrarna Eisenman.

Fina blev de, men smeten fastnar i botten på formarna, baka i smord och bröad muffinsplåt eller i en rektangulär form!

Zucchini- & majsbröd

Det här brödet är verkligen smakrikt, saftigt och gott med knaprig yta. Får alltid komplimanger för det! Bäst till soppa och sallad tycker jag men även på brunchbordet. I vanliga fall gräddar jag det i en välsmord form (ca 20 x 30 cm) men den här gången blev det muffinsformat. MEN, jag måste avråda från att använda pappersformar i muffinsplåten eftersom brödet verkligen fastnar i formarnas botten (det är inte pappersformarnas fel..). Brödet ser färdigt ut redan efter 20-30 minuter, men låt dig inte luras, 40 minuter behövs eftesom zucchinin gör smeten ganska blöt.

ca 12 bitar eller 14 muffins

2 ägg

100 g smält smör

3,5 dl filmjölk

3 dl majsgryn (polenta)

1,5 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl

1 msk socker

2 tsk bakpulver

0,5 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

1 msk vete eller havrekli (valfritt, mitt tillägg)

ca 250 g zucchini (2 små eller 0,5 stor)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200 grader. Smörj och bröa/mjöla en rektangulär form, 20 x 30 cm. Vispa upp äggen, tillsätt smält smör och filmjölk. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet och rör ner i smeten. Fyll formen och grädda i 40 minuter eller tills en provstick är torr. Skär i bitar och servera med smör eller färskost.

4 tankar på “Middagssällskap och majsbröd

  1. Pingback: Köttfärsfylld zucchini « en smaksak

  2. Pingback: Halloween recept « en smaksak

  3. Pingback: Mexican corn and cheese chowder | en smaksak

  4. Pingback: Köttfärsfylld zucchini | Johanna Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s