Kycklingpaj med grekiska smaker

I måndags hade jag en helkväll i köket. Det blev inte bara kyckling i svampsås utan även en kycklingpaj. Jag föredrar variation, har ingen lust att äta samma rätt dag efter dag och vill inte gå miste om nya, goda smaker…. 🙂

När vi nu ändå pratar paj, så måste jag passa på att tipsa om en god variant jag blev bjuden på igår, nämligen brie, salami, spenat och tomat! För mig lite otippat i paj, men mycket gott!

TIPS! Om du vill åt en frasig och spröd pajbotten är det viktigt att snabbt jobba ihop degen, samt att låta degen vila 30 minuter i kylen innan du kavlar ut den i formen. Det beror på att man vill åt så lite glutenbildning som möjligt vilket hindrar degen från att krympa. Hoppar man över dessa tips så riskerar man en ojämn deg som är gummiaktig och torr på vissa ställen samt krymper i ugnen.

Kycklingpaj med grekiska smaker

Paj är verkligen galet gott, speciellt dagen efter! Här bjuder jag på ett vanligt recept på pajbotten, det brukar vara godast även om jag oftast försöker göra det nyttigare genom att halvera receptet och skippa kanterna (botten behöver inte vara så tjock för min smak och kanterna de behövs ju egentligen inte alls). Dessutom brukar jag byta 1/3 av mjölet  mot fullkorn eller så byter jag 1 msk av mjölet mot havrekli. Det blir inte bara nyttigare utan smakrikare.

Botten:

100 g tärnat smör

3 dl vetemjöl/siktat dinkelmjöl

2-3 msk kallt vatten

Fyllning:

3 kycklingfiléer

smör/olja, cayennepeppar/chili, salt, peppar

15 cm purjolök

1 paprika

100-150 g grekisk fetaost

10 svarta, urkärnade (kalamata) oliver

Ev tomat

3 ägg

1 burk crème fraîche tomat och basilika

0,5 dl gräddmjölk

1 tsk sambal oelek

2 nävar star riven ost

Gärna tomater till garnering och färska örter samt sallad till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200 grader. Hacka ihop mjöl och smör till smulor, tillsätt vatten tills du kan forma en boll av degen. Arbeta snabbt. Plasta in degen och kyl den 30 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, nagga och förgrädda i 7-10 minuter.

Finhacka kycklingfiléerna och stek dem i smör/olja, krydda. Låt även finchackad purjo och paprika få steka med en kort stund. Fördela över pajskalet. Strö över fetaost och hackade oliver. Vill du, så garnera med tomatringar. Blanda samman ägg, fraîche, gräddmjölk och sambal. Om du saltade kycklingen försiktigt kanske du behöver kasta i en nypa salt också. Häll smeten över pajen (smula eventuellt över finhackade örter) och avsluta med riven ost överst. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Om din ugn gräddar ojämt kan du behöva snurra pajen efter halva tiden.

3 tankar på “Kycklingpaj med grekiska smaker

  1. Malin

    Kan rekommendera en helt annan paj och pajdeg som vi gjorde till Jossans student igår. Pajdeg gjort på 2,5 dl dinkel fullkorn, 100 gram keso och 2-3 msk vatten. Fyllning på gravad och kokt lax (400 gram) spenat, färska skivade tomater, svamp, äggstanning med dijonsenap och valfri ost som topping. Vi hade cheddar på ena och fetaost (laktosfri) på den vi provsmakade. Himmelskt gott. Visst var kanske inte degen optimal men jag hade hittat receptet på en blogg som prisade den och den var god. Men en mjölblandning hade nog varit snäppet bättre? Vi hörs snart! Puss

    Svara
  2. Ping: Senaste veckans middagar | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s