Kardemummamunkar

God morgon vänner, ännu en ny vecka. Hjälp vad tiden rusar iväg..det är redan 7:e maj! Snart är sommaren här på riktigt…

Förra veckans Valborgsfirande fortsatte även under 1:a maj. Det blev en mysig picknick i den varma vårsolen med mjöd, struvor, munkar, bullar och härligt sällskap. Hemlagade munkar gör jag alltid en gång om året, nämligen till Valborg! I år blev det dock till 1:a maj p.g.a. tidsbrist.

Det är inte svårt att fritera men det gäller att vara förberedd och ha allt på plats när oljan är varm nog. På bilden är färgen på munkarna för ljus, mörkare ska den vara så dessa fortsatte jag fritera en stund till. Min termometer var i hela tiden och tur var väl det – gradantalet steg snabbt så värmen på plattan fick jag justera gång på gång.

Den fina assietten (i melamin; plast) kommer från Rice och finns på http://www.inreda.com

Recept på mjöd hittade jag inne på Pirkka.fi – jag brukar gära en liten sats på bara farinsocker efter Mammas rekommendationer.  Receptet på finska struvor hittade jag i sju sorters kakor och trots att jag halverade receptet blev det smet över….

Hur som helst, nu ska ni få receptet på supergoda kardemummamunkar!

Kardemummamunkar

Mycket kardemumma i degen och kanel/vaniljsocker till rullningen gör munkarna extra goda. Vill man så fyller man med fast äppelmos eller annan sylt, det blir supergott. (Platta ut degklumpen, klicka på lite sylt och nyp ihop kanterna noggrant och forma till en rund bulle. Man kan också fylla munkarna efter friteringen genom att stick in en spritspåse med tyll och fyllning). Mitt tips är att göra munkar små som pingisbollar, när de jäser och friteras blir de alldeles lagom stora för att orka med flera. Dessutom försäkrar man att de inte förblir degiga i mitten. Munkar är godast samma dag, helst nygjorda! Varning för att det luktar frityrhus i köket flera dagar, trots vidöppna fönster. 🙂 Receptet är hämtat härifrån.

1 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g jäst

1,5 dl socker

0,5 tsk salt

150 g mjukt smör

2 ägg

ca 12 dl vetemjöl (special)

1-1,5 l neutral olja till frietring

tjockbottnad djup kastrull med lock samt en hålslev

socker, vanilj och kanel till garnering

Gör så här:

Stöt kardemummakärnorna med en mortel och värm med mjölken tills det är ljummet. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt socker, salt, tärnat mjukt smör och ägg och mjölet lite i taget. Bearbeta i maskin runt 5 minuter tills degen är smidig. Låt jäsa till dubbel storlek under duk, 45-60 minuter.

Forma små runda bullar (stora som pingisbollar) och låt dem jäsa runt 30 minuter. Värm oljan i en djup tjockbottnad kastrull till 180 grader. (Det tar ca 10 minuter). Använd gärna termometer! Annars är oljan klar när en brödbit blir gyllene efter ca 1 minut. Provfritera en munk, ta tid och skär den i mitten när den svalnat lite så får du en fingervisning om friteringstiden som krävs. Lägg ner några munkar i taget med hjälp av en hålslev och fritera på varje sida under några minuter tills de har en tydlig gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper och rulla dem sedan i en blandning av socker, kanel och vanilj. Njut nylagade!

OM OLJAN SKULLE TA ELD KVÄV DEN MED LCOKET TILL KASTRULLEN, ALDRIG NÅGONSIN MED VATTEN!


2 tankar på “Kardemummamunkar

  1. Pingback: Munkar! | en smaksak

  2. Pingback: Gott om munkar! | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s