Havrerutor med nougat & kolakakor med ingefära

Daniel har åkt iväg på ännu en fotbollsresa..fan vad trött jag är på ALLA dessa resor alltså..jag blir lämnad i kalla Sverige och han får se världen vid varmare breddgrader… (Tur att jag har Tarzan!) Synd att jag inte bor granne med finaste Ida, vi sitter nämligen i samma sits. Kolla in hennes blogg, beroendeframkallande! 🙂

Innan Daniel åkte fick vi ett ryck av sötsug så jag slängde ihop lite havrerutor med nougat och sega kolakakor med ingefära. Det var vad skafferiet kunde erbjuda ingrediensmässigt. Magiskt gott och fort går det. Både att laga och att äta 🙂 Jag är verkligen svag för mjuk nougat, en favorit. Hård nougat och nougatglass kan dra åt pipsvängen däremot.

 

Havrerutor med nougat

Jag blandade i lite rivet apelsinskal för variationens skull och det blev himla gott. Men det går såklart att utesluta. Helt sjukt goda och sega rutor som går fint att förvara i frysen. Mjuk nougat hittar du vid bakhyllan i mataffären. Brukar säljas i 250g eller 500g förpackningar. Det som blir över är supergott att gnaga på i tunna skivor men även gott på glass eller i sega cookies, som här.

100 g smör (aldrig någonsin margarin!)

4 dl havregryn

1 msk vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 dl socker

2 krm vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

2 msk mörk sirap (ljus går också bra)

En nypa salt

Rivet skal av 1 apelsin (kan uteslutas)

Garnering:

200 g mjuk nougat (Odense)

Eventuellt något att garnera med; smulade kex, riven choklad, kokos, salta jordnötter…

Recept på Kolakakor med ingefära hittar du här. Jag bakar på mörk sirap, tillsätter en liten nypa salt, minskar mjölet till 2 dl och gräddar försiktigt 8-10 minuter så de blir mjuksega, inte knapriga. Så vill jag och Daniel ha dem! 🙂

4 thoughts on “Havrerutor med nougat & kolakakor med ingefära

  1. Anna

    ”Havrerutor med nougat”…det var ett synnerligen beskedligt namn på världens absolut godaste kaka! I min värld heter den ”Jenny O-kakor”. Helt enkelt för att en Jenny som gick på hård LCHF-diet, fick en sådan på ett kalas o utropade att den var rena orgasmen…SÅ…”Jennys Orgasmkakor” föddes där och då ; ) När sagda Jenny fyllde jämna år fick hon en fin korg fylld med två laddningar Jenny O-kakor och receptet…hon blev ganska nöjd ; )

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s