Saffransmunkar

Tycker ni jag överdoserar saffran i år? Ni har helt rätt… men ett paket var kvar i skafferiet efter julbaket och det fick åka raka vägen ner i bulldegen –  som i sin tur blev gyllenbruna och sockriga munkar! Mumsigt värre…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag formade några avlånga och fyllde dem med vispad vaniljgrädde när de svalnat. Snacka om god gräddmunk!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saffransmunkar

Den här satsen räcker till hela familjen. Mitt bästa tips är att göra små munkar, ungefär lika stora som pingisbollar – då finns det rum för flera i magen och dessutom är det lättare att fritera dem och få dem ordentligt  genomgräddade. Alternativt kan man frysa in nyrullade degbollar i en plastlåda med bakplåtspapper på botten. Ta bara fram och tina/jäs degbollarna väl inför nästa fritering. Prova gärna att forma degen till avlånga munkar (som man enkelt kan fylla med grädde när de svalnat) eller ringar.

2,5 dl mjölk

25 g jäst

0,5 g saffran (1 påse)

0,5 tsk salt

1 ägg

0,75-1 dl socker (beroende på hur söta du vill ha dem)

75 g mjukt smör

ca 7 dl vetemjöl (special)

Socker att rulla dem i

Ev vispad grädde smaksatt med vaniljsocker, som fyllning

Gör så här:

Stöt saffran med lite av sockret i en mortel och värm med mjölken tills det är ljummet. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt resten av sockret, salt, tärnat mjukt smör, ägg och mjölet lite i taget. Bearbeta i maskin runt 5 minuter tills degen är smidig. Låt jäsa till dubbel storlek under duk, 45-60 minuter.

Forma små runda bullar (stora som pingisbollar) och låt dem jäsa runt 30 minuter.

Värm oljan i en djup tjockbottnad kastrull till 180 grader. (Det tar ca 10 minuter). Använd gärna termometer! Annars är oljan klar när en brödbit blir gyllene efter ca 1 minut. Provfritera en munk, ta tid och skär den i mitten när den svalnat lite så får du en fingervisning om friteringstiden som krävs. Lägg ner några munkar i taget med hjälp av en hålslev och fritera på varje sida under några minuter tills de har en tydlig gyllene färg. Mina munkar behövde friteras i 5 minuter för att bli genomgräddade. Låt rinna av på hushållspapper och rulla dem sedan i  socker. För att sockret inte ska klumpa sig och fördela sig jämt över munkarna bör man bara hälla upp socker till en munk i taget i en skål. Ta sedan nytt socker till varje munk.

Njut nylagade! Munkar är inte lika roliga dagen efter. Vill du fylla munkarna med vispgrädde gör du det när munkarna är helt klara och avsvalnade.

OM OLJAN SKULLE TA ELD KVÄV DEN MED LOCKET TILL KASTRULLEN, ALDRIG NÅGONSIN MED VATTEN!

10 tankar på “Saffransmunkar

 1. Anna

  Åh, jag ÄLSKAR saffran! Gjorde din mjölkchokladfudge till julen och den var ju SÅ god! Höll på att föräta mig.

  Svara
 2. Pingback: Munkar! | en smaksak

  1. Johanna Inläggets författare

   Det tror jag absolut du kan göra, skippa ägget alltså. Grundrecept på vetedegar innehåller inte alltid ägg. Lycka till!

   Svara
 3. Pingback: Gott om munkar! | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s