Enkelt vörtbröd

Okej, jag är varken uppväxt med vörtbröd till jul (eftersom det inte hör till det åländska julbordet) eller någon expert på HUR det ska smaka. Men, ett gott, enkelt och saftigt bröd klarar jag av att baka, med smak av vört. 😉 Jag gillar vörtsmaken men känner samtidigt att det räcker att äta vörtbröd runt jul, inget jag känner mig beroende av resten av året.

Googlar man runt lite så hittar man ju otaliga recept på detta bröd. Hur det traditionella brödet ska bakas känns lite oklart, jag hittade varianter med eller utan; fördeg, grövre mjöl, öl, must, sirap, russin, färdig vörtmix, julkryddor, olika penslingar osv. Jag bestämde mig ganska snabbt för att göra en egen och enkel variant på det jag hade hemma.

Sitter du inne på svar på mina funderingar så får du gärna berätta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hur äter du ditt vörtbröd? Är det något pålägg som verkligen hör till?

Jag tycker det var gott både orostat och rostat och passade fint till min köttbullemacka med smör, sallat, kokt ägg, köttbullar och rödbetssallad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Here we go!

Enkelt vörtbröd

Saftigt, mjukt och luftigt med god smak av vört. Jag penslade brödet med espresso strax innan gräddning och en gång under. Oklart om det gav någon smak…. Jag bakade mitt bröd i en brödform. (Och nej, det ska inte vara salt i degen då vörtmixen redan innehåller det).

1 bröd

25 g smör

1 dl julmust (light funkar)

0,75 dl vatten

0,5 dl mörk sirap (jag tog dadelsirap)

45 g Santa Maria vörtmix (ca 0,75 dl)

25 g jäst

1 dl russin

2 dl rågsikt

2 msk havrekli (för att få det lite grövre)

ca 2,5 dl vetemjöl (special)

Espresso eller vatten till pensling

Gör så här:

Smält smöret och blanda med must, vatten, sirap och vörtmix. Låt det bli ljummet och lös upp jästen däri. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen kraftigt i maskin under ca 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Klä en brödform med bakplåtspapper och vänd ner degen däri. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Pensla brödet med espresso eller vatten, en gång före och en gång under grädningen. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Innertemperaturen ska bli 98°. Låt svalna och skär i skivor. Går utmärkt att frysa.

2 tankar på “Enkelt vörtbröd

 1. Charlotte

  Vilken trevlig blogg & vilken duktig matfotograf du är- har precis upptäckt att det inte är det lättaste att fota just mat 🙂
  Nu ska jag kika vidare här inne- risken är att jag blir mitt-i-natten-hungrig 😉
  Kram
  Charlotte- middagsmamman, enkel och nyttig mat för små & stora

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej Charlotte, vad skoj att du hittat hit! Hoppas du hittar lite recept du vill prova 🙂 Ja det är inte det lättaste att fota mat, speciellt inte när man saknar en riktigt bra kamera och framförallt -bra ljus! Men jag försöker och redigerar dem aldrig. Känns trist att lägga upp bilder som inte lyfter maten så ibland tar det sin lilla tid….

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s