Svartvinbärsmousse

Nu är jag tillbaka i Linköping och på jobb igen efter många härliga dagar på Åland och en magisk bröllopsfest för två av mina närmsta vänner. Hade hoppats kunna dela med mig av lite bilder från kvällen på maten men jag lyckades inte alls klicka fram dugliga bilder i mörkret. Suck! Om jag lyckas låna bra bilder av någon ska jag knåpa ihop ett inlägg där jag visar vad desserttallriken som jag tog fram för festen innehöll!

Efter det här inlägget blir det inga fler vinbärsrecept, det kan jag nästan lova. Börjar bli sugen på att labba med lokala och krispiga äpplen i stället!

Den här moussen smakar verkligen äkta vara och mycket vinbär. Inget tvivel alls om vad den innehåller! Måste säga att jag hade dålig koll på hur mycket jag verkligen gillar svarta vinbär, vilken smaksensation. Söta och mustiga små bär.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har du inte färska vinbär duger frysta precis lika bra – de ska ju ändå värmas upp med sockret tills det smälter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svartvinbärsmousse

Den har en minst sagt vacker färg denna smakrika  och mäktiga mousse. Jag har försökt hålla nere sockermängden så att moussen inte ska upplevas för sliskig. Den gör sig bäst i nätta portioner och gärna i sällskap av något knaprigt, kanske ett litet flarn, kex eller kaka för tuggmotståndets skull. Det här blir en ganska rejäl sats – hur många det räcker till beror helt på hur små portioner du vill servera.

1 gelatinblad

3 dl svarta vinbär

0,75 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 dl grädde

Vinbär, citronmeliss eller kex till garnering

Gör så här:
Lägg gelatinbladet i kallt vattenbad ca 5 minuter. Koka upp bär och socker i en kastrull och låt svalna. Mixa slätt – så gott det går med stavmixer. Låt kallna. Vispa grädden med vaniljsockret till fasta toppar. Krama vattnet ur gelatinbladet och smält det försiktigt under några sekunder i mikron. Vänd samman bärkompott med gelatinet följt av grädden. Ställ gärna moussen i kylen en timme så att den sätter sig en liten aning. Servera gärna med vinbär, citronmeliss eller kex.

4 tankar på “Svartvinbärsmousse

 1. Tina N

  Så gott det låter! 🙂 Jag brukar alltid göra saft av mina svarta vinbär. Nya tips är alltid välkomna.

  Fin blogg du har med många goda recept. 🙂 Hittade den via reportaget i Hembakat!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Mamma gjorde alltid saft på våra vinbär när jag var liten – och så gott det var! Tack för din kommentar fina du. 🙂

   Svara
 2. Pingback: Bäriga favoriter från arkivet | en smaksak

 3. Pingback: Baka med vinbär | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s