Svartvinbärssorbet

Är det svartvinbärstider så är det! Här kommer ytterligare ett recept där de svarta små bären står för all smak – och mycket smak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Observera! Den här sorbén är otroligt kraftfull i smaken och bör serveras i ganska små portioner och gärna tillsammans med len och krämig vaniljglass. Ni kommer förstå varför om ni provar! 🙂OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här isiga glassen är inte så lätt att skopa upp i snyggt ”äggformat” (om man inte haffar den i exakt rätt tid från frysen) så räkna med att få tina och skeda upp den i ”flisor” inför serveringen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När jag gjorde det här receptet utgick jag från ”Riccardos hallonsorbet” som tidningen Allt om Mat står för. Så det går utmärkt att byta vinbären mot hallon om man föredrar det.

Svartvinbärssorbet

Kraftfull och absolut inte för sötslirig. Servera gärna med len och krämig vaniljglass – och i små portioner. Tänk på att den här sorbeten blir stenhård om du lämnar den i frysen och behöver således tinas inför servering.

ca 6 dl

500 g svarta vinbär

1 dl vatten

0,75-1 dl socker (beroende på hur sura dina bär är. Jag tog 0,75 dl)

1 äggvita

Gör så här:

Koka upp vinbär, vatten och socker i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och låt kallna. Mixa blandningen slät (så gott det går) med mixerstav.
Vispa äggvitan till ett fast skum i en ren bunke. Vänd ner äggvitan i vinbärspurén och blanda noga.
Häll upp sorbeten i en burk med lock och frys 30 min. Ta ut sorbeten och mixa den ännu en gång med mixerstav. Frys ytterligare 1 timme eller längre, tills sorbeten fått fin konsistens. (Har du glassmaskin kan du i stället frysa sorbeten i den ca 30 minuter).

4 thoughts on “Svartvinbärssorbet

 1. Mia

  Hej! Superinspirerande blogg, Helt underbar! Men jag bara undrar kan inte du skriva lite vardagsinlägg som ändå kan vara relaterade till mat men inte så krävande. Till ex. vad du åt till middag eller likn. Alltid spännande och läsa 🙂 Du kanske inte vill ha en sån blogg men skulle i af vara väldigt roligt och så blir det fler uppdateringar. Tack för en bra blogg!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej Mia, tack för feedback – det uppskattas! 🙂 Min vision har varit att INTE bli en ”livsstilsblogg” som handlar om ”ingenting” eller att jag åt havregrynsgröt till frukost, då jag inte tror att det blir så spännande/inspirerande att läsa. Meeeeeen om fler vill ha sådana inlägg så får jag allt ta mig en funderare. (Det har lite med tidsbrist att göra också – ett inlägg om dagen är vad tiden räcker till). 😉

   Har länge tänkt göra en heldagsuppdatering, dvs blogga varje gång jag äter under en dag, frukost, lunch, mellis, middag och kvällsmål. Då känns det inte lika viktigt att varje inlägg är något nytt eller superinspirerande utan mer en inblick i min vardags-matdag. kan det vara något? Kul att du lämnade ett spår efter dig!

   Svara
   1. Mia

    Ja visst, det lät som en bra idé! 🙂 Förstår vad du menar med en blogg om ”ingenting” och även tiden självklart, men jag tycker personligen att inlägg om mat oavsett om det är nya recept eller ett gammalt som användes för dagen kan inspirera lika mycket! Nu har jag sagt det iaf så du vet vad en läsare efterfrågar iaf 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s