Rostbröd eller formfranska

Ett hembakt rostbröd piggar upp vilken sensommar-kräftskiva som helst. Här kommer receptet, som jag har plockat från senaste numret av Allt om Mat (nr 11 8 aug 2013).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nästan helt vitt bröd, jag tillsatte lite havrekli för att få upp fiberinnehållet en aning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alla gånger godast att rosta! Bäst smakar det faktiskt med smör, ost och kräftsjärtar, eller bara gurka. Skiva upp hela brödet och frys in det som blir över så har du prima frukostbröd att rosta när du vill.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljust rosbröd

Jag har råddat om lite grann i receptet och ersatt lite av mjölet med havrekli – för att göra det ytterst lite grövre. Vill du göra enligt ursprungsreceptet tar du i stället ca 12,5 dl vetemjöl (750 g). Servera rostat med smör och smakrik hårdost. Du behöver en 2 liters avlång brödform, min var inte riktigt så stor och brödet jäste nästan över kanten…. Håll lite koll om din brödform också är aningens för liten.

1 bröd

5 dl ljummet vatten

25 g jäst

0,5 dl kallpressad rapsolja

2 tsk salt

1 msk flytande honung

ca 11 dl vetemjöl

0,5 dl havrekli

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna, mjölet lite i taget (degen ska vara lite lös) och arbeta degen kraftigt i maskin under ca 10 minuter. Låt jäsa 30-40 min under duk. Häll över degen i en smord brödform, ca 2 liter. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter under duk – passa så det inte jäser över kanten.

Sätt ugnen på 250°. Grädda brödet mitt i ugnen i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200°, fortsätt grädda ytterligare 25-35 min. Brödet är klart när innertemperaturen är mellan 96-98°. Låt svalna ca 5 i formen innan du stjälper upp det.

2 thoughts on “Rostbröd eller formfranska

 1. Antihets

  Har du eller ska du ge ut någon kok/bakbok? Dina recept verkar helt fantastiska! Läste ditt recept med chiafrön. Måste prova det puddingen 😉

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag har varit med och gjort en kokbok från pärm till pärm så jag vet hur mycket jobb och slit det ligger bakom men också hur fantastiskt roligt det är jobba fram resultatet. Så visst är det en dröm jag har, men inget jag pysslar med för tillfället 🙂
   Tack för dina fina ord, det värmer! Jag ska spana in din blogg ordentligt när jag får en stund över, du verkar ha en skön filosofi. Må gott!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s