Lakritsglass to die for

Den här boken har precis blivit min och jag älskar hur mycket inspirerande lakritsrecept den innehåller!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag har provat en alldeles underbar lakritsglass som jag vill dela med mig av. Till receptet behövs en glassmaskin men jag måste fråga er, vad har ni för erfarenhet av glassmaskin? Jag äger två stycken och ingen av dem ger mig färdigfrusen glass, snarare en lättfrusen sörja som jag ändå måste frysa in i flera timmar. Ska det vara så…?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi lyckades inte alls behärska oss när vi mumsade i oss denna goding, allt slank ner samma kväll…. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lakritsglass

Jag utgick från receptet till saltlakritsglass men bytte saltlakritspulver  mot lakritspulver, vaniljstång mot vaniljpulver och så tillsatte jag en nypa salt. Det resulterade i en himmelskt gräddig glass med mycket lakritssmak. Glassmaskin behövs.

ca 6 portioner

1 krm vaniljpulver (malda stänger)

1 nypa salt

4 dl mjölk

3 dl vispgrädde

1 msk lakritsgranulat

1 msk lakritspulver

6 äggulor

2 dl socker

Gör så här:

Koka upp vaniljfrön md salt, mjölk, grädde och lakrits. Dra av från värmen. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Häll ner gräddblandningen under vispning. Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt sjuda tills glasskrämen tjocknar och når en temperatur av 85°. Sila blandningen och ställ den i ett kallt vattenbad. Ställ smeten i kylen tills den är riktigt kall och kör den sedan i din glassmaskin enligt instruktionerna. Frys in glassen fram till serveringen.

Tips! Om du inte får tag på granulat tycker jag att du ska prova ersätta det med 1-2 msk lakritspulver.

11 tankar på “Lakritsglass to die for

 1. Johanna

  Får tyvärr inte plats med någon glassmaskin i min lilla studentlägenhet, men måste nog låna en av min kompis så jag kan testa det här receptet. Mums!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Det kan det nog vara värt. 🙂 Ett annat tips är att göra glass på kondenserad mjölk eller göra parfait eller semifreddo (ingen glassmaskin behövs till dessa alternativ) och smaksätta med lakritspulver.
   – När jag ska smaksätta brukar jag jämföra olika recepts mängder och mått och sedan smaka mig fram till en grad som passar mina smaklökar.
   Förmodligen dyker det upp en enkel lakritsglass här framöver också! Lycka till!

   Svara
 2. Sandra

  Jag har en tillsats till min Kitchen Aid, den gör mjukglasskonsistens om det inte är för mycket i den! Men fryser ändå alltid glassen, tycker dock konsistensen blir mycket bättre med maskin än utan!
  Min favorit är också Lakritsglass men brukar göra den med krossade turkiskpeppargodisar! 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag har precis samma! Tack för hjälpen, då vet jag att den fungerar som den ”ska” iaf. Turkisk peppar är gudomligt gott, jag brukar toppa glass med Fazers Tyrkisk Peber Cruch som jag hittills bara hittat hemma på Åland…. 🙂

   Svara
 3. Berit

  Du har en glassmaskin där man ställer in en kylgrej i frysen i förväg, eller hur? Den tinar. Antingen gillar man läget eller så köper man en glassmaskin med inbyggd kompressor. Det har jag gjort. Den kyler bättre men jag tycker skålen rymmer alltför liten glassmängd. Tänk på det om du vill lägga några tusen! på en ny glassmaskin. Jag köpte en ICM-C15 på Tretti.se och det finns inte en chans att få ut så mycket som 1,5 liter glass vad de än påstår. Försöker man med det så svämmar det över när maskinen vispar.

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Precis, kylgrejen tinar – alldeles för snabbt. Tack för att du delar med dig av din erfarenhet, det är säkert fler än mig som stör sig på sina maskiner. Hoppas någon som har en riktigt bra glassmaskin hör av sig och tipsar oss! 🙂

   Svara
   1. Mattias

    Jag har köpt en fantastisk glassmaskin jag verkligen kan rekommendera! Den gör glassen sådär perfekt seg som Italiensk glass är. Bara att skopa upp och äta direkt eller frysa in någon timma så den blir riktigt hård så man kan göra snygga glasskulor. Wilfa ICM-2SB XL heter den och har en inbyggd kompressor. Ca 1,2-1,5 liter glass går det att göra vilket jag tycker är precis lagom och passar de flesta glassrecept. En sats glass blir färdig på ca 25-45 minuter beroende på innehållet och hur kall glanssmeten är när du startar maskinen.

 4. Pingback: Lakritsglass | Lilla Granliden

 5. Pingback: Desserttips inför nyår | en smaksak

 6. Pingback: Nyårsdesserter | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s