Kalljästa frukostbröd

Nattjäst bröd är det bästa. Att få nybakat, varmt bröd till frukost slår det mesta. En liknande variant på det här brödet har jag gjort tidigare, det kallade jag nattjästa dinkel & aprikos semlor. Att nattjäsa betyder att man kan arbeta degen sent på kvällen (jag kommer ofta på det här runt kl. 22-23) och ställa det i kylen över natten. På morgonen värmer man ugnen, låter brödet stå framme 30-60 minuter för att sedan baka av det och njuta det till frukost/brunch eller förmiddagsfika. Hur bra!?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag älskar bröd med frukt och nötter, tycker det känns så lyxigt! De här semlorna innehåller russin, aprikoser och valnötter – mina brödfavoriter som ger mycket smak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nattjästa fruktbröd

Riktiga favoriter som jag bakar om och om igen, mjölet varierar jag efter skafferiets utbud men det blir alltid lika goda frukostbröd utan massa krångel.

8 torkade aprikoser (gärna de bruna osvavlade)

0,5 dl russin

0,5 dl solrosfrön

25 g jäst

6 dl kallt vatten

2 tsk salt

1 tsk kanel

2 msk chiafrön

2 nävar valnötter, krossade

ca 9 dl rågsikt

Gör så här

Lägg russin och aprikoser i blöt 15-30 minuter. (Använd gärna blötläggningsvattnet i brödet). Rosta solrosfrön i en torr stekpanna, låt svalna lite. Lös upp jästen i 6 dl vatten, tillsätt salt, kanel, chiafrön, solrosfrön och avrunna russin samt hackade aprikoser. Blanda ner nötterna och mjölet och arbeta degen, gärna i maskin 5-10 minuter (degen ska vara ganska kletig,  nästan lös).

Täck bunken med plastfilm/lock och ställ i kylen över natten.

Sätt in en plåt i ugnen på morgonen, sätt ugnen på 250 grader.

Vält upp degen på väl mjölat bord och dela degen i lagom stora bröd. Flytta över bitarna till den varma plåten (med bakplåtspapper). Ställ in plåten i mitten av ugnen, kasta in en kopp med vatten på ugnsbotten, stäng luckan, sänk värmen till 200-225 grader och grädda i 35-45 minuter. (Tiden i ugnen varierar på hur stora bröd du gör). Brödet är klart när innertemperaturen når 96-98°.

8 tankar på “Kalljästa frukostbröd

 1. Linda

  Åh, vad roligt det är att titta in här efter några slitiga dagar och hitta massor med inspiration! Man blir verkligen glad, Johanna! Sen måste jag skicka en hälsning till din sambo, att han är galet bra! Vi fans är lyckliga! 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Vad roligt att läsa Linda – det är precis det som bloggen är till för! Hälsningen är framförd, Daja tackar för berömmet och hälsar tillbaka 🙂

   Svara
 2. Carina

  Aprikoserna åkte ner i dessa istället, fick lite halvpanik där på kvällen när jag upptäckte att jästen inte var så färsk som jag trodde, men hittade ett paket torrjäst i skåpen som fick åka ner istället. Blev helt ok, smaken var jättegod men mina bröd brukar jäsa lite bättre och bli högre med färsk jäst. Jaja, då har jag i alla fall en anledning att baka dem igen snart! =)

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s