Tekakor

Blev så rackarns sugen på att baka luftigt ljust bröd förra fredagen. Valet föll på tekakor, att jag inte bakat det förut!

Receptet är från Allt om mat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekakor

Tekakor är som en blandning av matbröd och vetebulle. De skall bakas på mjölk och smör är farligt goda! Jag blandade vanligt vetemjöl med rågsikt för att få lite grövre tekakor. Fördelen är de blir lite hälsosmmare men nackdelen är de blir lite mindre luftiga men fortfarande inte kompakta på något sätt alls. Goda är de hur som helst, även att rosta!

ca 20 st

2 dl havregryn

5 dl mjölk

50 g jäst

2 msk flytande honung

1 äggula

1 (rågad) tsk salt

10-11 dl vetemjöl (special) eller blanda olika sorter, men ta mest av vetemjölet

100 g  mjukt smör

Gör så här:

Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg. Klicka i smöret och arbeta in det i degen – som bör vara mjuk och lite lös. Låt gärna degen arbetas nästan 10 minuter i maskin. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min. Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med gaffel. Låt dem jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 min. Låt dem svalna på galler. Servera tekakorna ljumma.

4 thoughts on “Tekakor

 1. Malin

  Åh vad mumsigt! Jag äter sällan mjukt bröd som du vet, och när jag väl äter det blir det grova varianter, men ibland kan jag bli så fruktansvärt sugen på typ en tekaka/hönökaka med smör och ost. Eller rostat bröd m. ost och marmelad. Det här ska jag komma ihåg, när suget faller sig på. Har bakat tekakor en gång, som var lite grövre och visst det smakade inte som vitt bröd, men det var ändå en tekaka som fyllde behovet 🙂 Väldigt god! Hoppas du mår bra, tänkte på dig i morse. Bara några veckor kvar, spännande!! Stor kram!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Kunde inte hålla med dig mer! Ibland måste man få stilla suget med vitt bröd och med preciiis de pålägg du skriver om. Kanske t.o.m. tillsammans med ett glas mjölk, Oboy eller varm choklad, hehe! Tjaa du, exakt två veckor kvar nu…pirrigt! Men jag tror han trivs där inne, känner inte av några sammandragningar än…. Kram fina du!

   Svara
 2. Tina N

  Tekakor är underbart goda. Med smör och ost på. Mums! 🙂
  Jag har bara gjort med vetemjöl, men jag ska snart prova att göra, som du.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s