Polentagröt

Om man av någon anledning inte tål vete men gillar mannagrynsgröt så vill jag tipsa om att polentagröt är ett ganska så likvärdigt alternativ. Gröten får en väldigt mild och snäll smak av majs och kokas precis lika simpelt som mannagryn till en gröt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inte så fiberrikt eller näringsrikt direkt, men det är ju lätt ordnat genom att toppa med olika frön om man vill (solros, pumpa, lin eller chia exempelvis), nötter, frukt och bär. Jag skuffade på hemkokt sylt, hallon och banan då jag sparar min ”frötopping” till Keson lite senare under dagen. En annan favorittopping till gröt är honung/agavesirap, valnötter och mjölk eller smöröga och gräddmjölk….. 🙂

Det finns många olika recept på denna gröt men jag kokade mig en portion enligt följande mått:

1,5 dl mjölk + 1,5 dl vatten + 1 nypa salt + 1 nypa vaniljpulver + 0,5 dl polentagryn (majsgryn – inte mjöl).

Värm på vätskan, salt och ev. vanilj först. Vispa sedan ner grynen och låt koka till en gröt under några minuter. Rör i botten hela tiden.

6 tankar på “Polentagröt

 1. Tina N

  MIn favoritgröt, när jag är på hälsohemmet. Prova att byta ut en del av vätskan mot färskpressad apelsinjuice. Supergott och så blir det ännu finare färg! 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Åh, tack för tipset, det måste ju provas. Det var nära att jag tog äppeljuice faktiskt men så fegade jag ur. 🙂

   Svara
 2. Kristina

  Kul med glutenfria alternativ! Undrar om det fungerar att göra klappgröt/vispgröt på polenta också, har du provat? 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Lustigt att du frågar, jag har de senaste två dagarna gjort två satser vispgröt (craving!!) och tanken slog mig att jag borde prova med polenta. Det slutade med att jag gjorde slut på mina mannagryn i stället, men jag är övertygad att det fungerar med polenta också. Kanske får du redigera mängden gryn lite bara. Lingon och jordgubbar var en god kombination, likaså vinbär. Älskar vispgröt och brukar mixa de uppkokade bären innan jag vispar ner grynen (alltså inte sila bort dem). 🙂

   Svara
 3. Angela Andersson

  Provade gröten som du gjort. Blev väl blöt i min smak. Tog nästa morgon 0,5 dl polentagryn 2dl mellanmjölk 1/2 tsk salt 2 msk strösocker och kokade under omrörning i 5 min.serverade med lingonsylt och mjölk. Sagolikt!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Bra feedback! Var jättelänge sedan jag åt polentagröt, dags att prova snart igen. Men vill minnas att den inte var lika tjock som mannagrynsgröten blir. Tur att man kan labba sig fram till sin egen perfektion. Ska testa dina mått!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s