ProViva50

Proviva har precis lanserat en för mig efterlängtad produkt i sitt sortiment av fruktdrycker som de kallar ProViva50. 3 nya smaker (apelsin/mago, hallon/björnbär och tropisk) med 50 % mindre socker än juice och annan fruktdryck. Inget socker är tillsatt – bara socker från frukt och bär samt naturlig sötma genom extrakt från växten stevia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag har provat hallon björnbär och den var väldigt god även om jag hade föredragit den något syrligare ändå.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag är varken rädd för socker eller sötningsmedel men jag tror på måttliga mängder och en blandning av dem. Unnar mig gärna socker i desserter eller bakverk (som ni märkt) men hittar inte utrymme för mer socker från exempelvis sötade frukostartiklar. Däremot är jag en nyfiken jäkel som gärna provar nya produkter på marknaden.

När jag väljer bort socker i smaksatta produkter (som exempelvis yoghurt, kvarg, fil, sylt eller fruktdrycker….) vill jag oftast också välja bort den överdrivet söta smaken –  inte bara byta ut sockret mot sötningsmedel.  Sådana tycker jag är svåra att hitta! Alternativen för oss konsumenter verkar vara naturella produkter (som vi kan välja att smaksätta/söta själva) eller (allt för) söta smaksatta produkter (vare sig de är sötade med socker eller sötningsmedel).

Lite trist kan jag tycka, att det ska vara antingen eller. Men tydligen är inte efterfrågan tillräckligt stor. Hur resonerar ni kring socker/sötningsmedel och syra/sötma..? Vore kul att veta!

3 thoughts on “ProViva50

 1. Jan-Erik

  Hmm, intressant fråga det där. Alltså vanligt socker, smakar ju på något sätt bäst. Det känns också hälsosammast i rimliga mängder. Personligen äter jag hellre en matsked vanligt socker än något annat sötningsmedel med samma ”effekt”. Stevia verkar intressant, det är utvunnet ur björk, har jag rätt?? Det låter så naturligt att det borde vara bra, men vet man det än? Om man kunde baka bakverk innehållande frukter med rikligt av fruktsocker och få det att smaka riktigt riktigt gott, eller vispa grädde utan socker och få det riktigt gott, ja då kanske man skulle kunna äta bakverk mycket oftare 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Intressant! Nej precis, hur mycket vet man om sötningsmedel och dess långsiktiga påverkan? Socker kan vi iaf springa bort. Stevia kommer från en växt, jag tror att du kanske tänker på björksocker, xylitol.

   När det gäller att äta bakverk oftare så tror jag inte bara sockret är boven utan sammansättningen av socker, fett och vete… och alla nyttiga näringsämnen man INTE ger utrymme för… 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s