Varm smörgåstårta

Har ni hört talas om varm smörgåstårta? Jag blev bjuden på den här godingen förra helgen och fick mig en liten aha-upplevelse! Att jag inte tänkt på den här smarta kompositionen förut; matig röra varvat med polarkakor, toppat med riven ost och så gratinerat i ugnen. Enkelt att preppa och snabbt montera och grädda inför middagen. Dessutom räcker den till många! Gårdagens tårta går utmärkt att värma på men räkna med att bröden mjuknar lite mer och konsistensen blir lite mjukare och ”gegigare”.

Jag bjussar på två recept idag som förhoppningsvis ger en inspiration att komma på egna varianter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varm smörgåstårta med svamp och bacon

Rund och mild i smakerna, enkel att hotta upp med chili eller andra favoritkryddor för den som önskar.

Olja/smör att steka i

2 pkt bacon

1 gul lök

2 paprikor

ett gäng champinjoner eller kantareller

5 dl crème fraîche

salt och peppar, ev andra kryddor

2 tomater

2-3 nävar riven smakrik hårdost

1 pkt polarbröd (6 halvor)

Gör så här:

Klipp baconet i småbitar och stek det knaprigt i en het panna. Låt rinna av på papper. Hacka lök och paprika och skiva svampen.  Stek lök och paprika mjuka och glansiga i olja/smör och låt svampen få lite färg. Blanda ner baconet och fraîchen och låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar och ev andra kryddor.

Varva bröd och röra, avsluta med ett lite tunnare lager av röran. Skiva tomaterna och garnera översta lagret med dem. Strö över riven ost. Gratinera ca 15 minuter i ugnen på 200-225 grader.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varm taco-smörgåstårta

Ännu ett sätt variera fredagens ”tacodinner” på. Med en påse taco spice mix blir smaken mild och rund och går förmodligen hem även hos de yngre. Vill du ha mer krut föreslår jag mer krydda eller återigen chili eller sambal oelek.

Olja/smör att steka i

1 gul lök

1 paprika

500 g nötfärs

1 påse (eller mer) taco spice mix (Santa Maria)

2-3 dl majs

salt, papper, ev sojasås

5 dl crème fraîche

2 tomater

3-4 nävar riven smakrik hårdost

1 pkt polarbröd (6 halvor)

Gör så här:

Hacka lök och paprika och stek dem mjuka mjuka och glansiga i olja/smör. Lägg åt sidan. Bryn färsen och tillsätt kryddan, blanda ner lök och paprikahacket. Blanda ner fraîchen och låt puttra ihop. Smaka av med salt och peppar och ev soja. Vänd ner en rejäl näve riven ost.

Varva bröd och köttfärsröra, avsluta med ett lite tunnare lager av röran. Skiva tomaterna och garnera översta lagret med dem. Strö över riven ost. Gratinera ca 15 min i ugnen på 200-225 grader.

7 tankar på “Varm smörgåstårta

 1. Lina

  Varm smörgåstårta är en klassiker i min umgängeskrets. Kanske en lokal grej? Jag gör oftast baconvarianten med dill eller timjan som krydda och ibland gör jag en skaldjursvariant. Gott! Jag får testa taco-style också! 😉

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Så kanske det är, lokala delikatesser är inte alltid så lätta att hitta. Men det är alltid lika kul när man hittar ”nya” recept, det blir sååå mycket roligare att labba i köket med ny inspiration. Din skaldjursvariant låter supergod, tänker mig den som en enorm räkmacka! Mums. 🙂

   Svara
 2. Pingback: 5 middagstips | en smaksak

 3. Pingback: Varma mackor | en smaksak

 4. Pingback: Middagstips | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s