Bär- och kokossmoothie

Hos mamma och pappa hemma på Åland är frysen full med skogens bär. Jag passar alltid på att göra smoothies när jag är på visit. Den här godingen blev till sist jag var hem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bär- och kokossmoothie med linfrön

Kokosolja med kokossmak är inte bara hälsosamt med sina vitaminer, mineraler och viktiga fettsyror, det ger dessutom grymt god och rund smak i smoothies. Jag tycker det ger bättre kokossmak i smoothies än kokosmjölk.

Linfrön är bra för magen och är rika på protein, fibrer,  mineraler och fleromätatt fett. Dock bör de krossas/tuggas för att man ska nå näringsämnena. (Hela linfrön går rakt igenom kroppen). Linfrön ska man dock inte överdosera, håll dig under 2 msk per dag.

Som vanligt kastar jag bara ner ingredienser på måfå i mixern tills önskad smak och konsistens är uppfylld (smaka, smaka, smaka!). Jag utgick från en klassisk bas på banan, yoghurt, mjölk, vanilj och agavesirap. Sen tillsatte jag blåbär, lingon, kokosolja (smält) och linfrön. Väldigt gott och krämigt med en rund smak av bär och kokos.

6 tankar på “Bär- och kokossmoothie

 1. Malin

  Gott gott, kan behövas här hemma när jag ligger tokförkyld 😦
  En grej som jag alltid undrat över dock när det gäller kokosolja. När det står i recept 1 msk t.ex – menar man då när den inte är smält och måste man i sådana smälta den? Känns så omständigt när det gäller en matsked…?

  Btw, lagade jag woken igår. Resultatet blev inte som jag hade väntat mig (det är väl bara att inse att man kanske inte kan få som man får på en thai restaurang), men det blev gott. Honung/soja var en riktigt fin kombination. Jag tror jag kommer testa ostronsås nästa gång, men kanske hemma hos mamma och pappa då då jag inte har plats i kylen här. Då kanske jag kommer lite närmare det jag är ute efter?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hmmm. Angående kokosoljan så är jag inte bombsäker på att 1 msk fast olja motsvarar exakt 1 msk smält. Har svårt att tro att det är sååå avgörande dock. Till smoothies skulle jag alltid smälta den, likaså till en smet av något slag (för att få den jämfördelad).

   Wok och thai mat i övrigt är jag ingen fena på. Det ska erkännas. Får aldrig, alltså aldrig till det som jag vill. Det brukar bli gott men inte som Thailand el på restaurang direkt. Men skam den som ger sig, det är väl bara att prova sig fram, labba vidare och försöka utgå från pålitliga recept kanske?

   Svara
   1. Malin

    Okej, då vet jag. Tycker det är så svårt för det står oftast 1 msk kokosolja och jag vet då aldrig om den ska vara smält eller fast. Ibland har man tur och då står det 1 msk smält kokosolja. Livets små problem 😀

   2. Malin

    Hur smälter du den? Om jag får fråga. Första och enda gången jag gjorde det tog jag en tändsticka under skeden haha..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s