Köpt surdeg ➜ hembakade bröd

Det tog mig några månader men nu har jag äntligen köpt mig en burk surdeg och provat baka bröd på det. Tänkte visa er mina två varianter som jag gjorde. Hoppas ni får lite inspiration att labba själva. För har man ingen erfarenhet av hemlagad surdeg är det lämpligt och framförallt enkelt att börja med köpt. Hemlagad surdeg kräver nämligen lite tålamod, omsorg, tid och uppföljning. Kanske hittar jag tid till det efter årsskiftet…

På botten av burken finns ett recept som jag utgick från men jag halverade receptet (i vanlig ordning). Till första brödet  bakade jag med rågsikt för hela slanten, tillsatte 1 dl russin (som legat i blöt) och 1 tsk anis som jag mortlade.

Det blev ett gott surdegsbröd men det blev en aning platt och visst saknade det stora lufthål också. (Jag tappade i lite för mycket mjöl även om min deg var kladdig). Inte för att det gör något. Just kombinationen surdeg, anis och russin tyckte vi var väldigt smarrig. 🙂

På resten av surdegen gjorde jag ett annat bröd som jag bakade ut till baguetter. Där använde jag rågmjöl och dinkel (både siktat och fullkorn) och smaksatte med en tsk kummin som jag mortlade. Jag lät degen kalljäsa i kylen över natten, jäste den ytterligare 1 dryg timme i rumstemperatur och ytterligare i utbakad form medan ugnen värmdes. Baguetterna krävde 20 min i ugnen.

3 tankar på “Köpt surdeg ➜ hembakade bröd

 1. Malin

  Den där burken provade jag i somras men till skillnad från dig följde jag receptet under. Jag tycker det blev ett bra bröd, dock saknade man ju smaksättningar som russin eller brödkryddor. Någon gång ska jag också testa mig på en riktig surdeg, får se om man lyckas bara… haha

  PS. Såg på Nyhetsmorgon förra helgen att deras bagare alltid bakar bakverk på surdeg. Dvs, några smulor jäst som får blandas med mjölen och mjölken (och vad han nu hade i) under natten. Tänkte jag skulle tipsa dig om det. Han menade att det blir bättre bullar, godare smak och att hans mage inte känns lika svullen. Jag tyckte det lät intressant, men vad tror du?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Det där sistnämnda måste jag verkligen kolla upp, lät intressant. Speciellt det där om svullen mage… Tack för tipset Malin! 🙂

   Svara
   1. Malin

    Varsågod 🙂 Det var den där Sebastian någonting som gästar Nyhetsmorgon Lördag & Söndag då och då. Så kolla in det senaste klippet från förra helgen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s