Apple sour mash

När man vill åt en stickande och pirrigt syrlig smak är citronsyra den rätta ingrediensen (testa det i drinkar). Det fungerar som ett surhetsreglerande medel helt enkelt och har viss konserverande verkan dessutom. (Citronsyra finns att köpa bland kryddpåsarna i affären).

När mitt äppelmos började ta slut fick jag för mig att göra en egen äppelkompott eller snarare ett mos med galen syra och ingefära. Det blev supergott! Det funkar till mat, mellanmål eller dessert. Just nu mumsar jag det tillsammans med vaniljkvarg (blanda kvarg, grädde, agave sirap och vanilj).

Apple sour mash

Surt och syrligt och våldsamt fräscht. Avgör själv hur mycket sötma du vill tillsätta. Jag hittade hermestas i skafferiet (ni vet de supersmå tabletterna man kan söta kaffe el te med) så 4 sådana (motsvarar 4 tsk socker) åkte ner i den varma kompotten där de löstes upp. Vill man inte ha det supersyrligt, ja då utesluter man citronsyran.

3 äpplen

2 msk vatten

saften av 1/2 citron

1 krm citronsyra

riven färsk ingefära

sötning efter smak

Gör så här:

Skala, kärna ur tärna äpplena. Låt dem puttra med resten av ingredienserna i en kastrull tills konsistensen börjar bli mjuk eller mosig.

4 tankar på “Apple sour mash

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s