Köttiga piroger

Kryddpeppar är inget jag brukar använda speciellt ofta men till köttfärspiroger passar det jättebra, det ger verkligen en speciell och kryddig smak. När jag var liten vill jag minnas att vi gjorde piroger hemma ganska ofta, vi hade t.o.m. en speciell liten plastmojeng som liksom gjorde jobbet åt en. 🙂 Har vi kvar den mamma?

Köttfärspiroger

Jag hade vitkål hemma som jag ville bli av med, det går lika bra att dryga ut färsen med riven morot eller andra grönsaker. Blir det färs över är det gott att rådda ihop med bulgur och äta till middag en annan dag. Daniel plockade fram ketchupen (!) men pirogerna är goda precis som de är eller tillsammans med en klick gräddfil, soppa eller sallad. Prima mellanmål.

Degen:

25 g jäst

50 g smör

2,5 dl mjölk

1 tsk salt

1 tsk socker

0,5 dl havrekli

1 dl grovt rågmjöl

ca 4,5 dl siktat dinkelmjöl

Köttfärsröran:

1 lök

300 g nötfärs

2 nävar strimlad vitkål

Oxfond, Kikkoman sojasås, kryddpeppar, tomatpuré och sambal oelek

1 d kokt ris eller bulgur

riven ost

Till pensling:

ägg och vatten

Gör så här:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm tills det är ljummet. Lös upp jästen däri. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta kraftigt till en smidig deg under några minuter. Låt jäsa under en bakduk i ca 45 minuter. Fräs finhackad lök i olja/smör, bryn färsen däri och tillsätt vitkål. Krydda ordentligt.

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar (hur många beror på hur stora piroger du vill ha). Kavla ut varje bit till en rundel, lägg på lite röra, riv över lite ost, pensla kanten med vatten, forma en halvmåne av pirogen och tryck fast kanten med hjälp av en gaffel. Sätt ugnen på 200-225 grader. Pensla pirogerna med uppvispat ägg, blandat med en liten skvätt vatten. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter.

(Inne på alltommat.se hittade jag inspirationen till pirogdegen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s