Mjuk äppelkaka med kryddiga äpplen

Alltså den här kakan! Löjligt enkel men så himla god och saftig.

Nu när äpplena är som godast är det nästan ett måste att frossa i goda äppelpajer och äppelkakor. Det här receptet är inte svårare än att smälta smöret i en kastrull och blanda ner resten av ingredienserna. Äpplena skalas, skivas och blandas med socker och kryddor och fördelas i en pajform. Smeten häller du överst och ca 20 minuter senare har du fika!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kryddiga äpplen i botten, täckt med en snabbgjord sockerkakssmet. Enkelt ÄR gott!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mjuk äppelkaka med kryddiga äpplen

Superenkel men supergod. Hemligheten till de ljuvligt goda äpplena är kryddblandningen där muskotnöten spelar en viktig roll. Smeten är det bara att röra ihop, tänk vad skönt att slippa vispa ägg och socker. Och så blir den så där saftigt god också. Alla godast nylagad, tycker jag!

125 g smör

3 ägg

3 dl vetemjöl

1,5 dl strösocker

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Fyllning:

6 (nätta) trädgårdsäpplen

3 msk strösocker

minst 2 tsk kanel

minst 1 tsk nystött kardemumma

minst 0,5 tsk riven muskotnöt (säljs bland kryddorna i mataffären)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret i en kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna till kakan.

Skala och kärna ur äpplena och skiva dem (ska inte vara lövtunt). Blanda dem med socker och kryddor och smaka av så du får lagom med smak. (Jag använde måtten i receptet men kommer öka på lite grann nästa gång).  Smörj en pajform/springform/ugnsform och fördela äpplena i botten. Bred ut smeten överst och grädda kakan gyllene i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter.

Servera gärna med grädde, glass eller vaniljsås.

3 tankar på “Mjuk äppelkaka med kryddiga äpplen

  1. Anna Lamm

    Hej! Bakade denna i morse och provsmakade just nu en bit…..UNDERBAR!! Gjorde som Du rådde och ökade kryddmängden något, det blev en perfekt godsak efter att ha kommit hem litet frusen från stallet! Tack 😃😃

    Svara
  2. Pingback: Baka med äpplen | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s