Supernyttig broccoli-, spenat- & avokado soppa

Vi börjar veckan med en supernyttig lunchsoppa som innehåller en minst sagt överraskande ingrediens; avokado.

Svärmor var på besök i slutet på förra veckan och ville gärna prova en soppa som hon sett i Mästarnas Mästare på Svt. När jag förstod att den var grön, vegetarisk och hälsosam var jag inte sen att agera provkanin. Avokado i soppa känns ju en aning knasigt och inget jag tidigare har provat men faktum är att det bidrar med en fin, fet krämighet. Här kommer receptet!

DSC_2279

Lars frölanders soppa

Len, krämig, mild och ganska basic – det finns alltså utrymme att tillsätta kryddor eller tillbehör om man önskar. Vi hällde bort kokvattnet från broccolin och tillsatte nytt vatten till själva soppan vilket gjorde att den inte smakade speciellt mycket broccoli utan snarare ”grönt” om ni förstår vad jag menar. Och så kastade vi i lite färsk timjan också.

ca 3 portioner

250 g broccoli (1 stånd)

115 g färsk spenat

2 msk olivolja

grönsaksbuljong (utan jäst och socker) eller 1 grönsaksbuljongtärning

6 dl vatten

2 mogna avokados

salt (Himalaya)

lite färsk timjan (vår egen tillsats)

Gör så här:

Koka broccolibuketterna (kasta stjälkarna) mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet för en mildare broccolismak i soppan.

Koka upp buljongen i 6 dl vatten. (Fräs spenaten i oljan). Mixa samtliga ingredienser till en slät soppa. Smaka av, eventuellt kan lite vinäger eller citron vara gott att tillsätta. Ät soppan ljummen eller sval.

12 tankar på “Supernyttig broccoli-, spenat- & avokado soppa

 1. Malin

  Haha.. jag såg programmet igår och pappa kommenterade den där gröna soppan som de åt till frukost. Han var inte lika positiv till den, men kanske som lunch/middagsmat går hem istället för frukost? 😀

  Svara
 2. Sandra

  Kan verkligen rekommendera att pressa i lite citron samt någon stark sås (sambal) gjorde verkligen susen!!:)

  Svara
 3. Kent

  Frölanders soppa är delikat och väldigt enkel att tillaga. Jag har gjort den ett antal gånger redan. Men man bör inte gör mer än vad som går åt, dagen efter är den inte riktigt lika god. Slänga mat! Nej stjälkar från broccoli får plats i en allsidig grönsaksgryta eller dylikt…

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag håller helt och hållet med dig, absolut godast nylagad! Broccolistjälkar kan ju vara lite ”träiga” men hittar man ett användningsområde för dem så är ju det mycket bättre än att slänga, så klart! 🙂

   Svara
   1. Kent

    Du har rätt i att vissa stjälkar kan vara träiga och det vill man ju slippa. Jag brukar ”tälja” bort ytlagret, oftast är ju stammens kärna mör och god. Samma sak med nedersta delen på grön sparris som också kan vara riktigt träiga. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s