Gingerbread crackers

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pepparkakor är en av mina absoluta måsten under julen som jag aldrig tröttnar på. Självklart ska de vara klassiska, hembakta och väl kryddade. Men skånska pepparkakor – ni vet de där höga och mjuka pepparkakorna är inte heller så dumma (det har väl hänt i min ungdom att jag köpte hem ett paket och åt dem med smör och ost..mmmm). De danska pepparnötterna (små hårda pepparkaksbollar) är också riktigt trevliga. Idag ska ni däremot få receptet på en småkaka som känns som en blandning av alla dessa varianter, jag kallar dem gingerbread crackers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den kryddiga och mjuka degen formas till bollar som rullas i socker. I ugnen flyter de ut till vackra kakor med en krackelerad och sockrigt knaprig yta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gingerbead crackers

Dessa små godingar är lite mjuka i mitten och sockrigt knapriga på ytan. De håller formen fint och är definitivt vackra nog att duka fram på julens gottebord med sin krackelerade och nästan glittriga yta. De smakar mild pepparkaka och är klara i ett nafs!

ca 35 st

2,5 dl mjukt farinsocker

175 g rumstempererat smör

4 msk sirap (mörk)

1 ägg

2 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

0,5 tsk nejlika

1 krm salt

ca 5,25 dl vetemjöl

strösocker att rulla dem i

Gör så här:

Sätt ugnen på 150° varmluft eller 175° vanlig ugnsvärme.

Vispa eller knåda ihop samtliga ingredienser till en luftig och mjuk deg. Forma små bollar av degen (som en stor körsbärstomat i storlek) och rulla de mjuka bollarna försiktigt i socker. Placera dem glest på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. De behöver inte få mycket färg och ska gärna vara lite mjuka i mitten och knaprigare på ytan.

7 tankar på “Gingerbread crackers

 1. Malin

  Kul idé! Ska jag kopiera någon gång.. idag gjordes en sats med saffransfudge, dock tyckte vi att det var dålig limesmak(?) så vi tog skal av en lime till. Men det kanske skiljer på lime och lime haha.. ?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Smaken är som baken! Kanske skal av en lime bara blir en touch medan skal av två blir perfekt om man vill åt mer smak av just lime. Bra att ni tog saken i egna händer och smakade er fram 🙂 (Säkert skiljer det lite på olika limefrukter men framförallt kan vit choklad variera rätt mycket i styrkan – tycker jag!). Kramis!

   Svara
 2. Lilian

  Tack för alla goooda recept du delat med dig detta år. Jag önskar dej en God Jul och Gott Nytt år hälsar Lilian som också gillar matlagning

  Svara
 3. Pingback: Småkakor till julmyset | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s