Halloumi- & zucchinibiffar

Jag älskar vegetarisk mat och försöker verkligen få till mer gröna rätter men utan en bra kokbok kan det bli knepigt med inspirationen tycker jag. För trots internets dignande utbud så tycker jag det är mysigare att sitta och bläddra i kokböcker framför nätsidor…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här boken blev nyligen min och ordet veggivore står ungefär för ”helst-vegetariskt-men-gärna-lite-fisk-och-kyckling-och-kanske-lite-ekologiskt-kött-eller-vilt…” Det handlar om matfilosofi, kärlek till maten, livet och miljön. Jag gillar den filosofin och har redan provat två recept, här kommer det första!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Halloumi- och zucchinibiffar; goda och ganska saltiga små rackare. Författaren tipsar om tzatziki, tomat och rödlök som tillbehör. En kall god sås tycker jag också att behövs, kanske tillsammans med gryn eller en skön sallad – beroende på hur hungrig man är.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Halloumi- och zucchinibiffar

Smeten kan verka ganska knepig att steka till sammanhållande biffar men pressar man ur så mycket vätska man kan ur zucchinin och gör biffarna små är det inga problem alls att vända dem i pannan. Det här är tuggiga och goda små biffar och ett kul sätt att använda halloumiosten på. Jag tyckte de blev lite väl salta och har därför dragit ner mängden salt till 1 tsk i stället för 2. Då många halloumiostpaket ligger på 200 g tyckte jag det var lämpligast att utgå från den mängden i stället för 250 g.

4 portioner (tillbehör behövs också!)

500 g zucchini

ca 1 tsk salt

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

200-250 g halloumiost (de flesta paket ligger på 200 g)

1 ägg

0,5 dl Maizena

1 dl panko (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd

0,5 dl finhackad persilja

0,5 dl finhackad mynta

svatpeppar

smör eller olja till stekning

Gör så här:

Riv zucchinin grovt och blanda den med saltet i en skål. Låt stå 30 minuter. Skala och hacka lök och vitlök fint, riv osten grovt. Lägg zucchinin i en sil eller silduk och pressa ur så mycket vätska du kan. (Jag tog hjälp av baksidan på en skål för att få tryck i pressandet). Blanda med resten av ingredienserna till en smet. Forma till små biffar och stek i rikligt med smör/olja på båda sidorna tills ytan är gyllenbrun, det kan ta några minuter per sida. Severa med goda tillbehör, se tips mellan bilderna.

16 thoughts on “Halloumi- & zucchinibiffar

  1. Johanna Inläggets författare

   Jag lovar att återkomma när jag provat fler recept, då vet jag lite närmare vad jag tycker. Men den känns inspirerande, jag blir sugen på att provlaga mer. 🙂

   Svara
 1. Erika

  Det här låter smaskens, måste provas. Får massor med zucchini (prenumererar på en grönsakslåda) och behöver idéer vad göra. Kan inte gå fel med halloumimixen (äääälskar halloumi).
  Förresten, förra veckan (om jag minns rätt) så gjorde jag dina kanelbullar med mandelmassa och glasyr. De var helt makalösa. Jag bjöd några kompisar och de var helt lyriska, måste ha receptet. De var ju lite amerikaniserade tack vare glasyren men det där med mandelmassa känns typiskt svenskt/åländskt. Nu när jag bombat dig igen med kommentarer så får jag väl skriva lite mer om mig också…
  Jag är från Åland ursprungligen, flyttade till Sthlm efter lusse där jag bodde många år, sen flyttade vi till USA där vi bor nu efter rätt många år också. Här är mandelmassa ingen stapelvara man hittar överallt utan i lite mer special, välsorterade mataffärer (definitivt ingen ingrediens som används i amerikansk bakning), så inte så ofta jag använder mandelmassa numera och då det sker är det för semlor/fastlagsbullar men inte testat i kanelbullar men det var en hit.

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Vad spännande och roligt att få läsa mer om dig, jättekul att du delar med dig lite. Ja alltså jag kan äta mandelmassa precis som det – som godis – men det gör sig galet bra i bullar. Det är liksom en liten ”hemlighet” för att få bullarna extra saftiga och goda. Min sambo Daniel gillade inte mandelmassa när vi träffades för drygt 6,5 år sedan men han äääälskade verkligen mina bullar. Gissa vad de innehöll? 🙂 Det är kul med olika mattraditioner, USA har ju mycket produkter som vi helt saknar här i stället.

   Svara
 2. Josefin

  Det blev ju riktigt gott det här också! Roligt med gröna tips. Lagade med quinoa blandat med fräst kokos och så vitlöksdipp till. Kram på er!

  Svara
 3. Marcus

  Tror jag gjorde nå fel. Fick jättemycket klumpar i mina biffar, oavsett hur mycket jag knådade. Är det verkligen Maizena (majsstärkelse) som man ska ha? Blev som sagt jätteklumpigt :/ Smaken på resterande var dock supergott!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Attans då! Fast de blir inte helt släta utan ska vara lite tuggiga – fast inte av Maizena (stämmer) utan snarare av lök och ost. Men det låter som att Maizenan klumpade till sig och det är ju ingen hit. Kanske var det för mycket vätska kvar av den rivna zucchinin som ställde till det?

   Svara
   1. tanax

    Tror jag gjorde fel ordning. Jag blandade de torra ingredienserna (lök, vitlök, Maizena, Panko, kryddor), sedan i med ägg, blanda till en smet (tror detta var misstaget), sen i med ost och sist zuccini (som var väl urvattnad). Sen knåda länge men fick som sagt inte bort alla klumparna. Var inte helt tydligt hur man skulle ”blanda med resten av ingredienserna”. Tror ägget ska i sist faktiskt så att man blandar zuccinin med de torra ingredienserna, sen i med osten, sist ägget 🙂 Då tror jag det blir en bättre blandning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s