Äppelcurd

Jag har nog aldrig tänkt på att man kan göra curd av äpplen – och ni vet ju hur mycket jag gillar curd! Men så bläddrade jag i den där ICA buffé tidningen och blev inspirerad…

Citron-, lime-, citrus- eller havtornscurd är verkligen favoriter inte bara till scones utan som  muffinsfyllning, till glass, på dessertfat, som dessertsås, som tårtfyllning eller till pannkakor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Äppelcurden är underbar! Prova den på dina trädgårdsäpplen 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här äppelcurden är magiskt god och har en hel del syra kvar. Jag valde att inte göra den för söt. Förutom till allt ovanstående kan jag tänka mig den till tjock yoghurt eller gröt också.

Frisk äppelcurd

Krämig, smörig och full av frisk äppelsmak. Konsistensen är inte helt slät utan lite ”ruffig”. Citronen lyfter hela curden. Redigera sockermängden efter din personliga smak – jag tog den mindre mängden trots friska äpplen.

ca 4 dl färdig curd

ca 375 g (2-3 st) lokala äpplen med mycket smak och syra

1 citron

50 g smör

1-1,5 dl socker

1 ägg

Gör så här:

Skala och träna äpplena smått. Koka dem till mos med skal och saft av citronen under omrörning. Tillsätt tärnat smör och låt det smälta in. Ta kastrullen av värmen och mixa moset slätt med stavmixer. Vispa för hand ner socker och uppvispat ägg och låt curden sjuda (inte koka!) lite tjockare. Låt svalna och förvara i kylen. (Curden går att frysa).

25 tankar på “Äppelcurd

 1. Erica

  Jag har aldrig heller tänkt på att man kan göra curd på äpplen, men nu när jag hör idén så känns det ju nästan självklart. Det låter verkligen supergott. 😀

  Svara
   1. Erica

    Ja, men precis, det är trevligt att kunna få idéer och inspiration från andra. 🙂 Jag har faktiskt aldrig gjort curd själv i huvud taget (antagligen för att det ej är någon jättefavorit för min del), men jag kanske ska testa och göra denna någon gång. En idé är att det kanske vore gott att ha lite kanel i den också. Jag tycker nämligen att kombinationen äpple och kanel är så god. Annars kan man ju förstås tillsätta kanel när man äter den. =)

   2. Johanna Inläggets författare

    Jag tror att kanel kan ”missfärga” curden en del om man väljer att låta kanelen sjuda med i kastrullen men jag var ju bara tvungen att prova curden toppad med kanel nu när du nämnde det – och det var ju självklart sinnesjukt gott! Körde även över lite kardemumma från kvarn och det var samma goda succé där 🙂 Bra idé!

 2. Erica

  Jo, att kanel kan missfärga har du nog i och för sig rätt i. Curden får nog inte alls samma vackra färg då. Men vad roligt att det var gott att toppa den med kanel. Som sagt så måste jag testa att göra äppelcurd, jag med. 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Limecurd är supergott men utgå från mitt recept på lemon curd här på bloggen och byt citron mot lime. Ta skalet av 3-4 lime i stället för av 2 citroner. Använd samma mängd limejuice i stället för citronjuice. Lycka till!

   Svara
   1. Emma

    Sorry, jag var nog lite otydlig.. Menar om du testat att byta ut citronen mot lime när du gjort äppelcurd??
    E

 3. Sara

  Jag blev okoncentrerad och min curd kokade.. Jag antar att det är därför den inte heller vill stelna.. Kan jag rädda den på något sätt? 😦

  Svara
 4. saraswall

  Min curd råkade koka lite.. (Klantiga jag). Den vill inte heller stelna, så jag antar det beror på det. Finns det något man kan göra för att rädda den? (Eller om misstaget händer igen) 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hmm, knasigt. Om jag minns rätt blir den inte supertjock men låt den svalna och ställ den i kylen över natten. Jag törs nästan lova att den sätter sig en aning där, eller har du redan provat det? Jag vill ju inte tro att det har med ”vattniga” äpplen att göra, det låter en aning orimligt.

   Svara
 5. Pingback: Äppelrecept! | en smaksak

 6. Pingback: Äppeltider | en smaksak

 7. Pingback: Gott med äpplen | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s