Grym rödbetskaka

Att morotskaka är gott vet vi ju alla. Men rödbetskaka? Japp, om man utgår från receptet till min morotskaka men byter morötter mot rödbetor så blir det faktisk (nästan) lika gott.

Men så är också receptet på min morotskaka världens godaste.

/Johanna Ödmjuk. 🙂

Faktum är att rödbetskakor var på tapeten för flera år sedan. Jag har snappat upp trenden sent. Nu är det i.a.f. provat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blixtvisit på Åland. Vilket vinterlandskap vi har här! Passar på att fånga solljuset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mjuk kryddig kaka och generöst med krämig vaniljtopping. Värt varenda kalori…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…men varje gång jag åker hem blir det för mycket av det goda. Lyckas inte hålla mig borta från köket!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fantastisk rödbetskaka

Kakan tar verkligen färg av rödbetorna och blir härligt rödlila. Konsistensen är saftig och ganska tung. Toppingen till kakan är to die for! Len, krämig och lagom söt och som ni kan se på bilderna så har jag tagit i!

4 dl finrivna råa rödbetor (ca 3 normalstora) Det ska inte vara hårt packat.

1,5 dl neutral olja

2 ägg

1,5 dl farinsocker (det som är mjukt och fuktigt)

0,5 dl socker

1 krm äkta vaniljpulver el 1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

2 tsk kanel

1 tsk nystött kardemumma

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Topping:

2 dl grädde

200 g (1 ask) Philadelphiaost el motsvarande färskost

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Ev. Citronmeliss till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader. Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten och smörj sidorna. Blanda de rivna rödbetorna med oljan. Vispa ihop ägg med farin, socker, vanilj, salt, kanel och kardemumma lite lätt, inte tjockt och pösigt. Blanda det med rödbetskletet. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten, rör slätt och fyll formen. Grädda i 30-35 minuter, tills kakan släpper kanterna lite och en provsticka nästan är torr. Låt svalna under en bakduk el folie så att kakan föblir saftig. Låt svalna.

Vispa grädden till fasta toppar. Vispa Philadelphiaost, florsocker och vaniljsocker krämigt i en separat skål. Vispa sedan snabbt ner ostkrämen i grädden. Bred toppingen över den svalnade kakan. Garnera ev. med citronmeliss.

15 thoughts on “Grym rödbetskaka

 1. brorsan

  Hej svej, idag har jag lagat glutenfritt bröd. Det var ett otroligt svårt recept 😉 – Jag fyllde en bunke med 4dl ljummet vatten, öppnade en tetra med finax bakmix och hällde i ca 450g. Rörde om med en slev i 5 minuter, knådade sedan degen, lät jäsa under fuktig bakduk, in i ugnen 10 minuter på 250 grader, 25 minuter ytterligare på 200 grader. Hällde i lite havregryn som extra fyllnad i degen. Blev gott bröd. MEN, bakplåtspappret fastnade ju i botten av brödet.. hur undvika det?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hm… du vet att jag har lagt upp ett det där goda glutenfria brödet på bloggen som jag gjorde till dig förra året va? Där fastnar inte pappret 🙂 Kan du ha tagit smörpapper i misstag (då fastnar det!)? Var brödet helt färdiggräddat? Prova pensla pappret med smält smör eller olja nästa gång. Kramen

   Svara
 2. Katja

  Tusen tack för receptet, jag bakade både morotskaka och rödbetskaka igår kväll, de blev kanon, och jag måste säga att jag håller med ( Toppingen till kakan är to die for) 🙂 tummen upp för kakorna!!

  Svara
 3. Ping: Mjuka favoriter | en smaksak

 4. Lotta

  Hej!
  Hittade ditt recept på rödbetskakan och fastnade för hur fantastiskt röd den blev då jag letar efter en röd kaka till halloween. Bakade den idag men färgen på den gräddade kakan blev brun ist för röd. Hade dock vanligt socker ist för farin. Kan det ha gjort skillnad? Kakan blev för övrigt huuur god som helst!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Vad kul att smaken satt 😀 Det låter ju lite konstigt och jag tror nog snarare det beror på rödbetorna i så fall.. Vet inte hur det blir om du adderar röd karamellfärg, men kanske värt att testa?

   Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Till luftiga tårtbottnar fungerar nog potatismjöl bra men jag skulle inte byta ut vetemjölet i rödbetskakan rakt av. Sitter just nu och läser ett glutenfritt recept på morotskaka i en bok jag lånat på bibban (nytt fikabröd) och där blandas maizena, havremjöl (mixade havregryn) och fiberhusk. Byt morötter mot rödbeta och testa detta:
   Blanda 150 g smält smör med 400 g finrivna morötter och 100 g mjölk. Vispa 4 ägg med 360 g socker. Blanda 165 g maizena, 135 g glutenfritt havremjöl, 20 g fiberhusk, 2 msk vaniljsocker, 2 tsk av vardera kanel, kardemumma och ingefära, 4 tsk bakpulver och en nypa salt. Blanda allt, häll i klädd form och grädda 45 min på ca 175 grader. Lycka till!! 😀

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s