Så där, nu krämar vi det sista ur den här söta påsken.
Kanelbullar tröttnar jag aldrig på men lite variation skadar aldrig. Släta vetebullar med vaniljkräm kan jag tycka blir lite småtråkiga, därför blev jag glad när hittade en utriven sida bland mina gamla recept som gav mig lite ny inspiration. Saftig deg, tjock vaniljkräm och den klassiska kanelfyllningen ger godaste bullarna på länge. Variera genom att byta fyllning. Kanel kan bli vaniljsocker, kardemumma, lite riven mandelmassa, apelsinskal, hackade nötter eller kanske fint tärnade äppelbitar. Daniel tyckte nämligen den här bullen påminde om äppelkaka och associationerna gick nog dit via vaniljkrämen och kanelen. Pärlsockret kan också ersättas med kardemummasocker eller en florsockerglasyr när bullarna har svalnat helt och hållet.
Bulldegen delas in i två delar, den första kavlas ut till en botten. En tjock hemkokt vaniljkräm fördelas över botten och resten av bulldegen gör man”klassiska kanelsnurror” av som placeras ovanpå vaniljkrämen med jämna mellanrum. Efter en tur i ugnen skärs bullarna in i rutor.
Resultatet? Saftiga och krämiga bullar med smak av både vanilj och kanel!
Vaniljkrämbullar med kanel
En bulle som har allt; saftighet, krämighet och smak. Mycket delikat!
Bulldeg:
25 g jäst
3 dl kall mjölk
0,75 dl strösocker
2 ägg
150 g mjukt smör
0,5 tsk salt
ca 1 liter vetemjöl (special)
Vaniljkräm:
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
2 äggulor
3 msk socker
0,5 vaniljstång
1,5 msk majsstärkelse (Maizena)
Fyllning:
100g mjukt smör
1 dl socker
2 sk kanel
Pensling & garnering:
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
Bulldeg:
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta till en smidig deg i amskin under ca 10 minuter. Strö mjöl på ytan och låt jäsa övertäckt i 45-60 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen.
Vaniljkräm:
Skrapa fröna ur vaniljstången. Sjud samtliga ingredienser till en tjock kräm i en kastrull, under vispning. Låt svalna och plocka upp vaniljstången.
Fyllning:
Blanda smör, socker och kanel krämigt.
Montering:
Dela vetedegen i två delar. Tryck ut ena degen till en botten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, eller i en lite mindre form, klädd med bakplåtspapper. Bred vaniljkrämen över degen.
Kavla ut den andra degen till en rektangel, bred på kanelsmöret och rulla ihop som en rulltårta. Skär degen i 16- 24 bitar och placera bullarna med snittytan uppåt på vaniljkrämen. Jäs under duk i ca 60 minuter. Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter eller tills bullarna har vacker färg. Låt svalna och skär i rutor. Går bra att frysa.
Gud så gott det ser ut..å jag som preeecis åt upp den sista bullen vi hade hemma sedan förra bullbaket. Attans 😉
Hehe, då kanske du bara mååååste baka dessa då.. 😉
Åh dessa måste jag baka. Påminner om butterkaka!
Citronskal är annars helt galet gott som fyllning, blir sötsyrligt men väldigt fräsch!
Citronskal och vaniljkräm låter väldigt gott ihop, får allt testa det nästa gång 🙂
Pingback: Kanelbullens dag | en smaksak
Tusen tack för ett jättegott recept! Äntligen ett recept jag lyckas med! Bra beskrivet i varje moment!
Vad roligt, tack för din härliga kommentar! 😄
Bakat den här 4 ggr. Alla tycker den är supergod. Tack gör receptet.
Vad roligt! Kul med lite feedback 😀
Pingback: Påsken närmar sig! | en smaksak
Första gånger någonsin som jag bakat bullar idag då jag testade detta recept. Dom blev ju inte lika snygga som dina, men dom blev goda! 🙂 Glad påsk!
Då var det inte det lättaste receptet du slog till med, men vad roligt att de blev goda! Och det ska ju se lite hemlagat ut, woop woop! 👋😀
Pingback: Helgtips | en smaksak