Mannagrynspudding & bärsylt på fruktsocker

Hittade en tickande bomb i kylen, en oöppnad grädde som gått ur datum för flera dagar sedan. Det är så trist att kasta mat så efter en snabbkoll i skafferiet så rafsade jag ihop en manngrynspudding med vaniljsmak (och grädden var det inget fel på!). Puddingen är ganska lik Ålandspannkakan men lite äggigare i smaken och så är den gjord utan vetemjöl. Passade också på att rensa frysen på bär och kokade mig en blandad bärsylt på fruktsocker (med gott resultat).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har varit så sugen på Risifrutti en längre tid nu men jag VET ju att jag bara kommer tycka det är för sött och ångra mig efteråt. Jag lägger mycket hellre kaloriintaget på hemgjorda bakverk än överdrivet söta köpta mellanmål. Det är inte ofta det slinker ner smaksatt yoghurt eller smaksatta mellanmål som kvarg, Risifrutti, Keso eller liknade även om jag i affären kan gå och sukta lite efter det. Det blir mest för provsmakning då och då förstås.

Hemlagad mannagrynspudding är som en blandning av ostkaka och ugnspannkaka, typ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mannagrynspudding med vanilj

Milt, snällt och lite äggigt smakar denna fasta men inte stabbiga mannagrynspudding. Vill du så smaksätt med lite nystött kardemumma!

en klick smör

4 dl mjölk

1 dl grädde

1 dl mannagryn

2 krm salt

0,75 msk fruktsocker (eller 1 msk strösocker)

1 tsk vaniljsocker

1 krm äkta vaniljpulver

2 ägg

lite råsocker till ytan

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Smält smöret i en kastrull och låt mjölken bli varm. Vispa ner mannagryn, salt, socker och vanilj och koka till en gröt (under omrörning) under några minuter. Rör ner äggen och häll smeten i en liten form, gärna klädd med bakplåtspapper. Strö över ett tunt lager råsocker och grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter tills ytan fått fin färg och stannar när du skakar formen. Låt svalna. Servera gärna med sylt och grädde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bärsylt med fruktsocker och vanilj

Det är verkligen gott att koka egen sylt på blandade bär. Det bästa är att man kan koka sylten med mycket  mindre socker än vad köpt innehåller vilket bara gör den godare och mer smakrik. Fruktsocker har lägre GI än vanligt socker och är sötare, så man kan minska mängden med 1/3 vid användning. I vanliga fall kokar jag tjock sylt på bär och syltsocker – och då brukar jag ta hälften så mycket socker som bär i vikt och koka 20-30 minuter. En remsa citronskal eller lite vaniljpulver/vaniljstång är helt klart favoritsmaksättarna!

1 burk

600 g blandade bär (jordgubbar, hallon, lingon, svarta vinbär, körsbär)

200 g fruktsocker

1 krm äkta vaniljpulver

Gör så här:

Tina gärna bären lite om de är frysta. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka till en sylt under 20 minuter. Rör då och då i botten så det inte bränner vid. Låt svalna en aning och häll upp i rengjord burk. Förvara i kylen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s