Lingonpaj med kola & pekan

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Har ni hittat lingon i skogen (eller kanske på torget) som ni vill baka något gott av, ja då tycker jag ni ska prova göra dessa små pajer som fungerar lika bra till dessert som fika. Lingon är ju ganska syrliga och kan behöva en del sötma för att komma till sin rätt och då är kolasås (eller kinuskisås som vi säger) en god kompis till.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I formarna gömmer sig syrliga lingon i botten som är täckta av en höstig pajdeg med kanel och pekannötter och på toppen lurar en mustig kolasås. Det är extra lyxigt att få sin alldeles egen paj!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det här smakar allra bäst ljummet med gammaldags vanilj gräddglass.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Små lingonpajer med kola och pekannötter

Jag låter lingonen vara osötade i botten på formarna för att jag vill åt deras fräcka syra. Tillsätt lite socker om du är extra sötsugen. Sura lingon och söt kola kompletterar varandra bra. Pekannötter (de lyxigaste nötterna – tycker jag!) och kanel är en annan favoritkombination på hösten så det här är en paj helt i min smak. Självklart går det bra att servera kolasåsen som ett tillbehör till pejerna om man hellre vill det.

6 små pajer

Mustig kolasås:

0,5 dl ålands grädde

0,5 dl ljust muskovadosocker (eller strösocker)

0,5 dl mörk eller ljus sirap

en liten nypa salt och äkta vaniljpulver

Fyllning:

ca 2,5-3 dl färska eller lätt tinade lingon

ca 1 msk potatismjöl

(Ev socker)

Degsmulor:

100 g smält smör

0,5 dl ljust muskovadoscoker (eller strösocker)

1 tsk kanel

en nypa salt och äkta vaniljpulver

ca 2 dl vetemjöl

ca 75 g grovhackade pekannötter

Gammaldags vanilj gräddglass från Ålandsmejeriet ÅCA eller vispad ålans grädde till servering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° vanlig ugnsvärme eller varmluftsugn. Koka upp ingredienserna till kolasåsen i en liten kastrull. Låt koka på låg värme i max 5 minuter. Blanda lingonen med potatismjöl och ev. lite socker. Fördela lingonen i 6 portionsformar. Blanda smält smör med resten av ingredienserna och fördela degsmulorna över lingonen. Avsluta med att ringla kolasåsen över. Grädda pajerna i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Servera gärna ljumna med gammaldags vanilj gräddglass eller vispad grädde.

11 tankar på “Lingonpaj med kola & pekan

  1. Johanna Inläggets författare

   Lingon är ju kanske inte mitt absoluta favoritbär att äta rakt upp och ner men såhär på hösten måste jag säga att de är ganska härliga ändå – i gott sällskap! 🙂 Just nu åker de också flitigt ner i frukostfilen men flingor, mandel, russin, kanel och chia eller i en smoothie med mynta! 🙂

   Svara
   1. Malin

    Lingon var heller inte mina favoriter, men har klättrat uppåt det senaste året. Messmörsgröten med frysta lingon och kokos är fortfarande bland de bästa gröterna, rårörda med ytterst lite socker eller sötningsströ till blodpudding. Jag har börjat digga det där sura… så därför låter dina små pajer gudomliga, surt med sött liksom! 😀

   2. Johanna Inläggets författare

    Men samma här, jag uppskattar de sura små kickarna lingonen ger. Trött på allt för mycket sött! 🙂

 1. Josefin

  Åh, så delikat! Det är för sent att plocka lingon nu, eller? Roligt att du kommer hit snart! Tror du ska få smaka lite gott fröknäcke men vad ska det bli mer…

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag tror inte det är för sent för lingon, under Sthlm-helgen var det för tidigt iaf. så ut i skogen bara! Åh så gott med fröknäcke Josse, du vet att jag äter allt (gravidvänligt) och blir glad för vad du (eller vi) än hittar på 🙂 Längtar tills vi ses, ska bli underbart att äntligen få träffa lilla J också.

   Svara
 2. Pingback: Bäriga favoriter från arkivet | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s