Plättar på quinoamjöl

Den här lilla nyheten sprang jag på i mataffären; glutenfritt quinoamjöl från Saltå kvarn. Kul med alla nya produkter som poppar upp! Jag hittade mitt mjöl på ICA Globen i Sthlm men har haft sämre tur på Hemköp i centrala Linköping (ifall någon undrar).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyfiken som jag är testade jag att göra små plättar på den – dock inte på receptet som medföljer på påsen (tyckte quinoaflingorna var för dyra).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Resultatet blev bra, plättarna gick relativt enkelt att vända (men använd mycket smör!) och både konsistens och smak blev okej. På tal om smaken så påminner den mycket om bovete (och blinier) – tycker jag. Det är säkert en smak som ni glutenintoleranta känner igen.

När jag smakade på smeten tyckte jag den var ganska bitter så jag försökte förklä den med lite socker och vanilj. Nästa gång ska jag prova ersätta hälften av mjölet med mixad havre – både för ekonomins och smakens skull. Kanske en krydda som kardemumma kan vara något att prova med också.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magvänliga små plättar som inte smakar så tokigt ändå med sylt, bär och grädde eller med hederligt kanelsocker!

Glutenfria quinoaplättar;

2 ägg, 2 dl quinoamjöl, 2 krm salt, en nypa vaniljfrön, 1 tsk socker, 4 dl mjölk och rikligt med smör att steka i.

Bara att vispa ihop och steka små plättar.

8 tankar på “Plättar på quinoamjöl

 1. rebecca

  hej jag hitta ingen annan stans att skriva än här, så de får väl duga. du verkar ha rätt bra koll på mat och vad man bör äta, hittade din ”blogg” eller va de är när jag sökte på nyttiga bars.
  jag har ett jätte stort problem när de kommer till att äta lite och ofta. jag äter något litet hela tiden när jag går runt hemma. så jag vill försöka börja äta ordentliga mellanmål. jag har prövat b.l.a. havregrynsgröt, men det tilltalade inte mig. jag har även prövat smoothie (a-fil, lite mjölk, hallon, banan, havregryn, linfrön, solrosfrön) men det sticker iväg rejält i priset om man gör de varje dag. jag tänkte testa göra dina bars som jag har hittat, men har du något annat tips? vad brukar du äta?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej Rebecca! Jag har samma problem som du, som bagare går jag och provsmakar och småäter hela dagarna – speciellt när jag är på jobb…inte så lyckat. Goda mellanmål är bra att se fram emot, då ökar chanserna för att lyckas sluta småäta.

   Här kommer mina favoriter:
   -keso med bär eller frukt och olika frön och eller nötter. Godast med agavesirap och kanel till, tycker jag.
   -turkisk eller grekisk yoghurt med lite ringlad honung, bär och nötter.
   -fruktsallad med eller utan tjock yoghurt.
   -grovt knäckebröd med färskost, rökt skinka, kokt skivat ägg och örtsalt.
   -riskaka med jordnötssmör (enkelt att göra själv, sök på bloggen), och skivad banan.
   -äppelskivor med jordnötssmör.
   -smoothie med säsongs-bär/frukter = billigare. Yoghurt, mjölk, banan, bär/frukt, honung eller agavesirap.
   -ålands pannkaka (sök på bloggen)
   -sviskonkräm med sojamjölk (sök på bloggen)
   -vispgröt (sök på bloggen)
   -nyttigare alternativ på bars, pannkakor och muffins

   Hoppas du fick lite ny inspiration!

   Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag borde haka på dig och köra glutenfritt jag med men jag VILL JU INTE! Mjölet är lite bittert i smaken precis som quinoa också kan vara, men blandar man upp den med något annat så funkar den ju bra. 🙂 Lycka till!

   Svara
 2. rebecca

  hej, tack så himla mycket för tipsen!
  jag har gjort ett helt dokument nu med mat från till blogg! testade göra müsli gröten idag, men de var nog inget för mig. jag är nog ingen riktig gröt människa. kram

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Det var så lite, skrev ner allt som låg färskt i minnet. Gröt är inte för alla men som tur är finns det mycket annat gott att äta i stället 🙂 Hoppas du hittar några nya favoritrecept.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s