Snabbt äppelbröd med surmjölk

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Jag älskar att baka när det går undan. Det här brödet är perfekt när man känner sig lite lagom lat, man slipper nämligen knåda och vänta på långa jästider. Här är det bara att blanda och grädda. Visserligen tar det dryga timmen i ugnen men jag gör ofta brödet sent på kvällen och låter det svalna över natten. Till frukost har man ett gott och hälsosamt bröd att hugga in på! Skiva, frys in och låt rosten göra jobbet nästa gång suget kryper fram.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smör, ost (Ålands special) och skivade äpplen är godaste pålägget om du frågar mig. Brödet är också jättegott att rosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Surmjölken går lika bra att byta ut mot Ålandsmejeriets naturella yoghurt i receptet.

Ett glas surmjölk till den här mackan och frukosten eller mellanmålet är räddat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Snabbt äppelbröd med surmjölk

Bara att röra ihop och grädda i en avlång brödform. Enklare blir det inte! Brödet är tacksamt att variera – prova att byta ut eller ersätta någon av ingredienserna mot likvärdiga. Låt dig inte skrämmas av den något långa ingredienslistan – av nästan samma ingredienser gör du hemlagad müsli. Recept och inspiration finns under fliken ”Ålandsmejeriet” uppe till höger på bloggen.

1 bröd

5 dl ABC surmjölk från Ålandsmejeriet (eller naturell yoghurt)

2 åländska äpplen, grovrivna (behöver inte skalas)

0,5 dl mörk sirap

1 dl russin (eller annan torkad frukt klippt i bitar)

ca 100 g/1,75 dl hasselnötter (eller andra nötter)

1 dl solroskärnor

1 dl linfrön eller chiafrön

2 dl grovt rågmjöl

3,5 dl vetemjöl

1,25 tsk salt

1,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat/soda

1,5 tsk malen kanel

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Blanda först de blöta ingredienserna och därefter de torra. Blanda sedan samtliga ingredienser till en kletig smet. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och fyll formen med smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 60-70 minuter. Passa på slutet om ytan mörknar för mycket (täck i så fall med aluminiumfolie). Låt svalna helt innan du skivar brödet. Gott att rosta och går utmärkt att frysa in i skivor.

Tips! Bikarbonat är detsamma som soda. Hittar du varken bikarbonat eller soda hemma i skåpet kan du i stället ta 4,5 tsk bakpulver i receptet.

2 tankar på “Snabbt äppelbröd med surmjölk

 1. Malin

  Surmjölk var något nytt? Och kul att se att det inte bara är jag som ÄLSKAR äpple som pålägg.. mina systrar tittar alltid på mig så konstigt när jag har det. För övrigt är äpple nästan standard i mina sallader varje dag till maten. Så gott!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Surmjölk är ungefär som filmjölk (med låg fetthalt). Många äldre dricker det som måltidsdryck till mat, det mättar bättre än mjölk. Jag tycker det är supergott att dricka, ha till flingorna eller att baka på.
   Jag lurar också ofta ner äpple i sallad, det gör verkligen god skillnad! Äpple på bröd är väl inga konstigheter..? 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s