Kyckling i krämig basilikasås

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Idag tänkte jag bjuda på en snabb och enkel vardagsrätt; kyckling i krämig basilikasås med soltorkade tomater och oliver. Den är ny hemma hos oss men jag känner på mig att det kommer bli en återkommande rätt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lika god med pasta eller klyftpotatisar som ris eller andra gryn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kyckling i krämig basilikasås

Såsen blir vackert grön när man mixar basilikan och såsen smakar också mycket basilika. Dijon senap sätter bra sting på såsen men känn dig fri att tillsätta exempelvis chili för mer hetta. Jag fyndade soltorkade tomater och oliver i kylskåpet men ta de grönsaker som du tycker bäst om.

ca 4 portioner

2 msk ålands smör

10-15 cm purjolök

ca 500 g kycklingfilé

1 kruka färsk basilika

1 dl lätt crème fraîche

2 klyftor vitlök

ca 4 msk Dijon senap

2 dl ålands grädde (+ en skvätt åländsk mjölk om man vill lätta på såsen)

8 soltorkade tomater (inlagda i olja)

16 oliver (valfria – jag tog gröna)

salt och nymalen svartpeppar

(Ev honung och färsk chili)

Pasta, ris, gryn eller potatisklyftor till servering

Gör så här:

Tvätta och strimla purjolöken och stek den mjuk i smör. Tillsätt kycklingfiléer (skivade, delade, tärnade eller hela) och låt dem få lite färg. Salta och peppra.

Mixa nästan 3/4 av basilikan med crème fraîche, vitlök och Dijon senap. Häll krämen i stekpannan tillsammans med grädden. Klipp ner strimlor av tomaterna och tillsätt även oliverna. Låt såsen puttra samman tills kycklingen är genomstekt. Smaka av med salt och peppar, kanske behövs det lite honung för att runda av eller färsk chili för mer hetta. Servera med exempelvis kokt pasta eller ris och resten av basilikan.

8 tankar på “Kyckling i krämig basilikasås

 1. Erika

  Det här verkar smarrigt, ska testa i helgen! Jag har aldrig kommenterat här utan är en anonym läsare 🙂 men gillar din blogg så mycket så kanske dags att säga det också! Kollar dagligen in och har lagat många av dina recept (en av mina favoriter är pastasås med rökt lax). Gillar din stil väldigt mycket, inspirerande och jag går ofta igenom ditt arkiv när jag veckoplanerar (eller när jag är baksugen och inte riktigt vet vad jag vill baka, hittar ofta nåt här jag testar).

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Ååååh vad glad jag blir för din kommentar, jätteroligt att du valde att ”träda fram” 🙂 Jag försöker hålla en enkel men också inspirerande stil här inne och blanda gamla godingar (med en tvist) med lite nytt – så att så många som möjligt kan hitta något de gillar. Men egentligen kör jag bara min egen style, det är så jag gillar det själv… Kram till dig!

   Svara
 2. Maja

  Åh, så gott det var! Har tittat länge på detta recept, men inte gjort det förrän nu. Hade inga soltorkade tomater. Tog färska i stället. Det var också gott. Ska göras flera gånger.

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Kul Maja, hoppas du vågar prova fler recept från bloggen. 🙂 Kan varmt rekommendera ”Kyckling i gräddig balsamsås”, ”Currykyckling”, ”Exotiska kycklingbullar” och ”Indisk kycklingssoppa med russin och kokos” också. (Antar att du gillar just kyckling!).

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s