Hemlagad choklad- & hasselnötskräm

Jag är en sucker för Nutella (hasselnötspålägg med kakao), det ska jag erkänna och just därför ville jag prova att göra min egen variant. Målet var att få den hyfsat slät och krämig och med mycket smak förstås. Döm om min förvåning när jag smakade resultatet! Nu hade jag Nutella hemma och kunde jämföra rakt upp och ner och okej, det smakar ju inte identiskt utan mer hemlagat (och faktiskt mer ”på riktigt” ju mer man äter). Nutellan är lite mörkare, oljigare och lenare och har tydligare kakaosmak medan min kräm är slät (men inte helt len) och den smakar verkligen choklad- och hasselnöt. Med det sagt så är ju inte heller innehållet på Nutella och min kräm detsamma. Men nu borde ni ha en ganska bra uppfattning om vad jag har labbat fram.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Magiskt gott! Vad ska man då använda detta till? Jag tänker njuta av det rakt upp och ner, till pannkakor, glass, mellan kakor, i rulltårta, i frosting…. jag listan kan göras lång.

På den undre bilden ser ni den nästan helt släta konsistensen. Den är inte helt len, men det ska den inte vara heller när man lagat den själv och mixat nötterna hemma ända tills maskinen nästan ryker av värmeslag… 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu kommer iaf receptet.

Hemlagad choklad- och hasselnötskräm

Det enda ”jobbiga” med det här receptet är att mixa nötterna till ett smör, det tar ca 10-15 minuter. Det momentet kan du skippa genom att köpa hasselnötssmör (utan tillsatser). Jag valde mjölkchoklad till receptet men det går säkert lika bra att blanda ljus och mörk choklad eller att bara ta mörk, prova dig fram. Konsistensen är nästan helt slät, lite mjukseg och smaken är en skön och söt blandning av hasselnötter och choklad.

70 g hasselnötter (rostade och skalade om du hittar)

en nypa salt

1,75 dl sötad kondenserad mjölk

80 g mjölkchoklad (Fazer blå) eller blanda ljus och mörk

1- 2 msk ljus sirap  (efter smak)

ca 1 msk kakao (behövs iaf om du endast använder ljus choklad)

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Om du använder naturella hasselnötter med skal; rosta dem i en medelvarm stekpanna tills skalet börjar lossna. Gnid bort skalet i en ren kökshandduk. Låt dem svalna lite.

Mixa nötterna till ett krämigt smör i en liten matberedare med en nypa salt. Ha tålamod, det kan ta upp till 15 minuter. Fös ner hasselnötsmjölet från kanterna mellan varven.

Smält chokladen. Blanda ner choklad och kondenserad mjölk i nötsmöret. Smaka av med sirap, kakao och vanilj. Rör slätt. Förvara i en burk med lock i kylen. I kylen stelnar förstås krämen lite grann, men den blir inte hård utan går bra att skeda upp.

6 tankar på “Hemlagad choklad- & hasselnötskräm

 1. sanna

  oj varför har jag inte hittat hit innan!
  otroligt fin blogg! kommer att provbaka en del till mina barns kalas nu framåt!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Bättre sent än aldrig 😀 Du har ett mastigt arkiv att gå igenom, hoppas du blir nöjd med resultaten – men det tror jag verkligen. Välkommen!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s