Rödbetsfalafel

Den här vegetariska middagen bjöd jag några tjejkompisar på under Ålandsvistelsen. Fick tummen upp från samtliga! Riktigt fräsch sommarmat. Glöm inte att det gör gott för kroppen och miljön att välja grönt framför kött mellan varven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blanda ihop en god bulgursallad med dina favoritingredienser. Koka gärna grynen i grönsaksbuljong och ringla över en god olivolja med citronsmak. Vi tog tomater, ruccola, getost, oliver, färsk blomkål, avoakado och nektarin.

Mixa ihop en underbart knallila falafelsmet med avrunna kikärtor (en tetra 380 g), 2 skalade och rivna färska rödbetor. Rör ner 1 ägg, 0,5 gul hackad lök, 1 finhackad vitlöksklyfta, 1 msk vetemjöl (eller annat mjöl) och smaka av med salt (0,5-1 tsk), peppar, spiskummin (2-3 krm) och kanel (2-3 krm). Addera gärna hackad persilja och ev hetta i form av chili. Smeten blir ganska lös (vilket ger saftiga biffar) så lättast är det att forma platta små biffar rätt ner i stekpannan (jag använder platshandskar). Smörstek på båda sidor under några minuter.

Servera salladen med en fräsch mynta- lime yoghurt. (Tjock yoghurt, finhackad färsk mynta, rivet limeskal, flytande honung, ev salt och peppar).

Mmmmmm, prova vetja!

10 tankar på “Rödbetsfalafel

  1. Johanna Inläggets författare

   Utan ägg blir nog biffarna lite mer svårhanterliga, men det går nog! Prova annars att öka på mängden mjöl lite. Lycka till!

   Svara
 1. Malin

  Åh kul att du provade! Ska göra dem igen snarast – med mina marinerade nudlar haha.. Den kombon var grym! Hoppas ni mår bra i värmen, jag jobbar på. Men har en vecka nästa vecka… Då blir det 5 dagar barcelona. Jag kommer antagligen tuppa av i värmen haha.. Vi måste höras snart!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Vi mår bra, man täcks ju inte klaga över värmen men jag är nog mer en vår- och hösttjej ändå… Lite jobbigt när lillen är så varm och svettig hela tiden, även inomhus… Barca är ljuvligt, njuuuut! Vi kan höras när du är tillbaka. 🙂

   Svara
   1. Malin

    Man ska verkligen inte klaga..jag är en vår- och sommartjej 😀 Ja, alla säger det så det ska verkligen bli kul! Det gör vi, krama lillen från mig!

 2. Klara

  Hej!

  Hur många portioner skulle du säga att falafelsmeten räcker till? Är det till alla dom syns på bilden?

  Tack! 🙂

  Svara
 3. Pingback: Vegetariska biffar & bullar | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s