Espressoglass

Att en sådan självklar smak som kaffeglass ska vara så svårt att få tag på..? Måste ju ändå vara den mest givna smaksättaren (jag menar – nästan alla dricker ju kaffe!) och framförallt den enklaste. Jag tröttnade på att leta i frysdiskarna och gjorde min egen. ENKEL och grymt god! (Japp, jag har cravings efter kaffe just nu, nästa projekt blir nog en kaffemilkshake och en kaffesmoothie….).

IMG_8880

Det är otacksamt att fota glass i den här svettiga sommarvärmen…. Den smälter snabbt! Hur som helst klarar den här glassen sig helt på egen hand eller som ett komplement till en kladdkaka exempelvis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Espressoglass utan glassmaskin

Gräddig, fyllig och krämig. Kaffe och glass är en given succé och den perfekta vuxendesserten.  Det går jättebra att göra exempelvis en halvsats att glassen – förvara resterna av den kondenserade mjölken i frysen och ta fram vid behov.

Tips! Ersätt 1 dl av grädden med grekisk yoghurt för en lite syrligare smak. Addera 1 msk kaffelikör om du har det hemma.

1 burk sötad kondenserad mjölk (<400g)

5 dl vispgrädde

ca 4 msk stark espresso (smaka av)

en nypa salt

(en puff kanel)

Gör så här:

Vispa grädden hårt. Blanda den kondenserade mjölken med espresso, salt och ev. en försiktig puff kanel. Vänd ner grädden och frys in glassen. Ett tips är att frysa ner i många små formar så slipper du tina all glass om du bara vill ta fram en portion.

10 tankar på “Espressoglass

  1. Johanna Inläggets författare

   Hehe, men jag har märkt att många som inte dricker kaffe ändå gillar det som smaksättning. Exempelvis i chokladbollar… Men det är klart, kaffeglass smakar ju mest – kaffe – och inte massa annat som ändå bollen gör. Ja visst är glassmeten bäst! Så himla lätt att variera. Kram på dig!

   Svara
 1. Josefin

  Jag tycker att det låter gudagott! Nu har ju glass ingått i matcirkeln för mig ett bra tag, så jag ska variera mig och testa detta. Tackar!

  Svara
 2. Josefin

  Hej igen! Nu har jag testat receptet och latmasken i mig tog starkt pulverkaffe istället för espresso (väl blandat i kallt vatten). I övrigt samma recept. Smaken blev väldigt god men inte konsistensen! Konsistensen blev i brist på fagrare ord ”hinnig” (bildade lite som en kladdig hinna i munnen). Det måste ju bero på just snabbkaffet eller hur? Jag har ju testat grundreceptet tidigare och varit så himla nöjd. Kramar!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Men usch vad trist det låter! Hinnan var inget jag upplevde så då måste jag utgå ifrån att snabbkaffet var boven i dramat. Bra att du skrev så fler inte behöver göra samma tabbe. Många har ju espressomaskiner hemma nu så därför använde jag espressokaffe i receptet. I vanliga fall – när jag vill åt en god kaffesmak – brukar jag ju smaksätta med Nescafés espressopulver, som inte behöver mortlas eller lösas upp i vatten. Det tycker jag är jättebra, säljs i en liten svart förpackning med portionspåsar. Borde ju fungera att smaksätta den här glassen med det, efter smak. Kram till dig!

   Svara
 3. Josefin

  Blev väldigt sugen på att testa ditt senaste kaffeglassrecept men tänkte att jag nog inte vågar använda snabbkaffe längre…

  Svara
 4. Pingback: Desserttips inför nyår | en smaksak

 5. Pingback: Midsommarrecept | en smaksak

 6. Pingback: Nyårsdesserter | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s