Prinsesstårta på mitt sätt

Jag har aldrig gillat tårtor speciellt mycket (och framförallt inte prinsesstårta) och således aldrig heller bakat tårtor – utan mest har det blivit mjuka kakor med frosting, glasyr och fyllning, hemma och på jobb. Men så fick jag för mig att prova göra min första prinsesstårta under skärtorsdagen och ändrade under tiden helt uppfattning. Jisses vad gott det blev och vad roligt det var, så nu ska jag banne mig börja baka mer tårtor, det är ju jättekul! Får passa på nu när det är påsk och när Daniels födelsedag och Wiltons namngivning närmar sig. Så idag bjuder jag på hemlagad prinsesstårta och dessutom några små tips som jag tycker är värda att nämna.

DSC_1990

Tips! Försök att dela bottnarna jämntjocka. Den översta delen av tårtbotten kommer hamna längst ner i tårtan och det är en fördel om den inte är för tunn. Min blev lite för tunn och blöttes således ner av hallonmoset och ville med tiden luckras upp och det ger lite ostadiga bitar. Kanske är det dessutom en fördel att byta plats på hallon och vaniljkräm, så att vaniljkrämen ligger i botten och hallonen i mitten. Jag köpte ett färdigkavlat marsipanlock anpassat för en 10 bitars tårta och jag måste säga att det blev lite tajt och lite för genomskinligt – så hittar du inget större – kavla själv ut ett rejält ark så att du kan täcka tårtan ordentligt och få den riktigt fin. Tårta tycker jag är allra godast efter några timmar när den fått stå till sig och suga åt sig av smakerna. Däremot är gräddtårta sällan så roligt efter flera dagar i kylen.

DSC_1999

Med mycket friska hallon i tårtan och vanilj i grädden blir tårtan som jag vill ha den. Vaniljkräm och luftig tårtbotten är förstås hemlagade, det blir inte gott med färdigköpta varianter.

Prinsesstårta

Luftig botten, himmelsk vaniljkräm, pigga hallon, luftig grädde och söt marsipan. Ja det blir en grymt god prinsesstårta det!

24 cm i diameter, ca 10 bitar

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl (60 g)

1 dl potatismjöl (80 g)

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

smör och mjöl till formen

Vaniljkräm: 

0,5 vaniljstång

1,5 dl mjölk

1,5 dl vispgrädde

3 msk socker

2 äggulor

1 msk majsstärkelse (Maizena)

Fyllning:

ca 200 g (tinade) hallon

0,5 dl socker

ca 5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

Garnering:

grön, gul eller rosa marsipan som kavlas ut till ett lock eller ett stort färdigkavlat marsipanlock

marsipanblomma med löv, ätbara blommor eller bär

florsocker

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175°C.

Spänn fast ett bakplåtpapper i botten av en sprongform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och smörj och mjöla kanterna. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter. Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Vaniljkräm:

Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna. Lägg dem i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser. Sjud under vispning på svag värme, tills det har tjocknat. Låt svalna helt.

Fyllning:

Mosa hallon med socker. Vispa grädden till fasta toppar och smaksätt med vaniljsocker.

Montering:

Skär tårtbottnen i 3 lika stora delar. Lägg den översta delen med ovansidan nedåt på ett fat. Bred ut vaniljkrämen (eller de mosade hallonen), men lämna 1 cm av yttersta kanten fri från fyllning.

Lägg på mellanbottnen. Bred ut de mosade hallonen (eller vaniljkrämen), men lämna 1 cm av den yttersta kanten fri från fyllning. Bred ut grädden ovanpå och forma den till en kupol (lättast med en palett eller baksidan av en stekspade), men spara ca 1 dl.

Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. Tryck försiktigt så den formas efter kupolen. Släta ut resterande vaniljgrädde runt och på hela tårtan i ett tunt lager.

Lägg på marsipanlocket. Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med händerna. Skär bort eventuell överflödig marsipan.

Garnera och pudra över florsocker.

 

7 tankar på “Prinsesstårta på mitt sätt

 1. Malin

  Såg i senaste ICA Buffé att de gjort ett test på hembakta tårtbottnar. Jag gillar verkligen inte tårta (som du), men blev lite nyfiken på att testa i sommar. Kanske blir jag omvänd som du haha.. Jossan bakade en glutenfri och sockerfri variant igår till mamma, pappa och faster – fick tydligen stående ovationer, lite kul! En hederlig tårta med hembakta bottnar, vaniljkräm och hallonmos och så grädde på det. När jag fick se bilden ångrade jag lite att jag inte var hemma haha.. 😀

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag såg precis samma tårtbottenrecept som dig, det var testvinnaren som jag provade med min tillsats av salt och vanilj. Blev bra tyckte jag. Glutenfri och sockerfri låter väldigt intressant, kul att det blev lyckat! 🙂 Tårta är faktiskt väldigt gott, ibland, och om den är hemgjord så som man vill ha den, haha!

   Svara
   1. Malin

    Jag tyckte att det liknade det… kul att den blev så bra. Får spara receptet då! Imorgon lämnar jag Göteborg för Borlänge igen, varit hos Elin några dagar och hos en kompis. Väldigt mysigt och så fantastiskt väder! Hoppas ni haft detsamma 🙂

 2. Pingback: Prinsesstårta i cupcakesformat | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s