Våfflor

Det här inlägget görs i samarbete med Ålandsmejeriet.

Den 25/3 är det dags för våffeldagen och självklart tycker jag att du ska göra hemlagade våfflor – det är busenkelt! Jag har fixat fram tre olika recept till dig; glutenfria våfflor, äggvåfflor med dinkel och klassiska frasvåfflor. Alla är snällt smaksatta med vanilj eftersom det ger så god smak. Föredrar du gyllengula saffransvåfflor kan du kika på förra årets recept, du hittar det här.

Här kommer några tips för att lyckas!

-Det är en fördel om smeten får svälla en stund, den går med andra ord bra att förbereda.

-Vispa i smeten mellan gräddningarna då mjölet gärna sjunker till botten.

-Prova dig fram, järnet kanske bara behöver penslas med smör till första laggen. Frasigaste våfflorna får du utan onödigt fett.

-Våfflor ska ätas nygräddade för att bibehålla frasigheten, stapla dem inte på varandra utan lägg dem en och en på galler om de inte har strykande åtgång.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med majsstärkelse som bas får du goda och glutenfria våfflor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ägg och siktat dinkelmjöl ger lite matigare våfflor. Vill du servera dem med salta tilltugg är det bara att hoppa över socker och vaniljsocker i receptet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Godaste våfflorna får du med åländsk mjölk, åländsk smör och åländsk vispgrädde på toppen.

Ålandsmejeriets vaniljgräddglass är en annan favorit topping, gärna tillsammans med frukt och bär. Ett tips är att riva över vit choklad på en varm våffla  för ”gino-feeling”.

Våfflor är också goda i sin enkelhet med lite florsocker eller strösocker och rivet citronskal, kanske tillsammans med en klick smör.

Frasvåfflor

Klassiska och frasiga våfflor. Allra frasigast blir de om du gräddar dem i ett relativt torrt våffeljärn, för mycket fett i järnet gör nämligen våfflorna mjuka och sladdriga.

ca 7 dl smet/8-10 laggar

3,5 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

0,5 tsk salt

2 tsk strösocker

2 tsk vaniljsocker

100 g ålands smör

2,5 dl ålands mjölk

2 dl (kolsyrat) kallt vatten

Smält ålands smör till järnet

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ner smör, mjölk och vatten i mjölblandningen, lite i taget och vispa smeten klumpfri. Låt svälla ca 20 minuter. Värm våffeljärnet och pensla laggen med smör. Häll ca 0,75 dl smet i järnet och grädda våfflor tills de är fått vacker färg. Var sparsam med smöret till resten av våfflorna eller uteslut det helt om det går – det ger frasigare våfflor.

Äggvåfflor med dinkel

Ägg och dinkelmjöl ger lite matigare våfflor, de är spröda på utsidan med lite mjukare kärna. Dessa passar också bra att servera med salta tilltugg, uteslut då strösockret och vaniljsockret.

ca 9 dl smet/10-12 laggar

4 dl siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl)

0,5-0,75 tsk salt

1 tsk bakpulver

2 tsk strösocker

2 tsk vaniljsocker

100 g ålands smör

2 ägg

5 dl ålands mjölk

Smält ålands smör till järnet

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret. Vispa äggen med hälften av mjölken. Häll äggblandningen i mjölblandningen. Vispa ner resten av mjölken och smöret tills det blir en slät smet. Värm våffeljärnet och pensla laggen med smör. Häll ca 0,75 dl smet i järnet och grädda våfflor tills de är fått vacker färg. Var sparsam med smöret till resten av våfflorna eller uteslut det helt om det går – det ger frasigare våfflor.

Glutenfria våfflor

Majsstärkelse smakar inte lika mycket som vetemjöl men våfflorna får trots det en god och mild smak och blir härligt spröda och luftiga i konsistensen. Prova gärna att smaksätta med lite stött kardemumma eller toppa våfflorna med citronskal.

ca 6 dl smet/ca 8 laggar

3 dl majsstärkelse

1,5 tsk bakpulver

2 tsk strösocker

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

50 g ålands smör

2 ägg

3 dl ålands mjölk

Smält ålands smör till järnet

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret. Vispa äggen med hälften av mjölken. Häll äggblandningen i majsblandningen. Vispa ner resten av mjölken och smöret tills det blir en slät smet. Värm våffeljärnet och pensla laggen med smör. Häll ca 0,75 dl smet i järnet och grädda våfflor tills de är fått vacker färg. Var sparsam med smöret till resten av våfflorna eller uteslut det helt om det går – det ger frasigare våfflor.

 

2 tankar på “Våfflor

  1. Pingback: Våffeldagen | en smaksak

  2. Pingback: Våffeldags! | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s