Svartvinbärskräm

Om det är något jag har dille på just nu så är det svarta vinbär. Bättre än godis! 🙂

Länsade mammas frys på jordgubbar, lingon och vinbär innan vi åkte tillbaka mot Linköping efter julledigheten. Tackar tackar! Det bästa är förstås att det är trygga åländska bär som inte är förorenade med ”skitvatten”. Skulle du inte ha tillgång till egna bär så passar det ju ypperligt att koka kräm på frysta köpta bär, då rekommendationen är att koka bären minst 1 minut.

Med mig från ön fick jag också ett paket fruktsocker. Jag gillar att prova alternativa produkter framför vitt strösocker i vardagsmaten.

Av mina vinbär gjorde jag en grym kräm som jag mular i mig med gräddmjölk. Prima mellis! Och självklart provade jag söta med mitt fruktsocker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svartvinbärskräm med fruktsocker

En bitig kräm med mycket smak! Sockermängden får man redigera själv efter eget tycke. På 1 msk fruktsocker finns det gott om syrlighet kvar. Använder du vanligt socker så börja med 1,5 msk och provsmaka dig fram.

ca 3 portioner

3 dl vatten

1 msk potatismjöl

1 msk fruktsocker (eller mer!)

en nypa äkta vaniljpulver (malda stänger)

ca 4 dl svarta vinbär (färska eller frysta)

Exempelvis gräddmjölk, vispad grädde eller glass till servering

Gör så här:

Mät upp 3 dl kallt vatten och blanda potatismjölet med 2 msk av vattnet. Koka upp  resten av vattnet med socker och vanilj. Lägg ner bären och mosa dem ev. lite med en visp medan vattnet kokar upp. När bären har mjuknat så häller du ner potatismjölvattnet under vispning, låt koka upp och tag av från värmen. Låt kallna och servera med goda tillbehör.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bl.a. det här lärde jag mig av paketets baksida:

Fruktsocker (fruktos):

-är sötare än vanligt socker, man behöver 1/3 mindre fruktsocker än vanligt vitt socker.

-har lägre GI än vanligt vitt socker, närmare bestämt 19. (Vitt socker ligger på 65, honung på 55 och glukos på 100).

-funkar i matlagning och bakning. Men sänk ugnstemperaturen med 25° när du bakar och glöm inte minska mängden med 1/3.

-det innehåller 398 kcal per 100 g. (Ungefär detsamma som vitt socker).

Fruktsocker kostar mer än vanligt socker. Jag tror att mitt paket på 500g gick loss på runt 3 €.

6 tankar på “Svartvinbärskräm

 1. Malin

  Intressant! Undrar hur det står sig mot kokossocker, det har jag använt mig av en del. Dock är det ju brunt.. Ska hålla utkik i mataffären efter denna 😀

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Kokossocker har jag också hemma. Jag upplever att det smakar mer och är mindre sött än fruktsocker men det har ett högre GI värde på 35.

   Svara
   1. Malin

    Högre GI? Intressant! Ska som sagt hålla utkik efter de där..
    Btw har jag ett önskemål gällande Linköping, lunch på hälsofreak 😃 Hört mycket gott om det stället. Jag har tom sparat ned deras hemsida på min ”att-testa-på” lista bland restauranger och caféer i Sverige haha.. Matnörd, absolut! Skulle det vara okej? Vad heter det där du jobbar?

   2. Johanna Inläggets författare

    Hehe, klart vi kan gå till Hälsofreak. Vi har varit där flera gånger! Skönt att ha en plan, det kryllar tyvärr inte av roliga, mysiga, egna eller speciella caféer och restauranger i den här stan (när jag jämför med Sthlm). Mycket kedjor! Bäst i stan är ju Babettes där jag jobbar, vi går och spanar in det också. 🙂

 2. bakverket

  Jag har för mycket bär i frysen som jag måste göra något åt. Gjorde en väldans massa svart vinbärsgelé igår så nu är de slut. Men jordgubbar, rabarber, lingon och körsbär får det nog bli lite kräm och saft av!

  Hälsofreak kan jag varmt rekommendera. Mycket mat för pengarna dessutom!

  Babettes har jag missat. Afternoon tea verkar mysigt! Får bli nästa gång jag far till Linköping!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Åh, det kommer bli gott! 🙂 Jag är än så länge ansvarig för afternoon tea på Babettes så jag kan lova att den är smarrig! 🙂 I mars går jag på mammaledighet men då tar någon annan duktig över så prova absolut nästa gång du kommer. Brukar vara varannan torsdag.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s