Smörstekt svamp

Fredag till söndag var jag till Stockholm och hälsade på lite fina vänner. Ett annat syfte med resan var att komma ut i svampskogen. Sagt och gjort! Marken var fuktig men skogen levererade inga större mängder svamp tyvärr men om några veckor så kanske det ser helt annorlunda ut. Vi kom iaf hem med lite svart trumpet, rödgul trumpetsvamp, trattkantarell, kantarell och blek taggsvamp.

IMG_1526

I min kompis föräldrars trädgård gömde sig detta härliga äppelträd. Kan vara de godaste Aroma- äpplena jag smakat! Strax efter äppelträdet började skogen och turen mot svamparna tog fart.

IMG_1529

Snacka om att naturen kan kamoflera. Jag har inga tränade svampögon heller så lite av en utmaning var det allt att hitta dem…

IMG_1536

Turen avslutades med kaffe och bulle i solen. Vilket höstväder Stockholm levererade i lördags!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så här goda svampar räcker det att smörsteka, salta och peppra. Gudomligt gott!

Vi provsmakade svampsorterna var och en för sig och jag måste säga att alla är goda på sitt sätt men rent smakmässigt vann den gula kantarellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smörstekt bröd, ost som smälter av värmen och så ett berg av blandad smörstekt svamp på toppen. Tror inte det blir godare än så! Vilken belöning efter några timmars letande. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Måste säga att det var supergott med kripsiga äppelskivor som tillbehör. Mackan i sig var så smörig och ”svampig” så äpplena var en fräsch avslutning.

När vi ändå är inne på temat svamp så tänkte jag berätta lite snabbt hur jag gör min godaste svampsås.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Min melodi är att steka bort vätskan från svampen innan resten av ingredienserna tillsätts. Dessutom förstärker jag svampsmaken med svampbuljong, prova – det blir galet gott!

Putsa ett härligt gäng kantareller och champinjoner och skiva dem. Torrstek dem i en stekpanna eller kastrull tills vätskan försvinner (det tar en stund, de släpper mycket vätska). Släng ner en klick smör och finhackad lök (och ev vitlök). Fräs tills löken mjuknar. Häll på grädde, crème fraîche, svampbuljongtärning(ar), Kikkoman sojasås och svartpeppar. Låt puttra en stund och smaka av med lite vinäger. En skvätt Cognac i är inte alls dumt! Toppa med persilja eller timjan.

4 tankar på “Smörstekt svamp

  1. Margareta Dahlin

    Hejsan! Vi har torkat trattkantareller under många år, MEN med hattar och fötter var för sig! Fötterna knusas i mortel med lite havssalt till fint mjöl när man vill sätta stuns på en sås eller färs, eller man kan mala/mixa dem i en kvarn (för kaffe eller kryddor) och ha tillreds i en tät burk. Men öppna inte locket för snabbt efter malningen! Man nyser då. (^.^) De torra hattarna blötlägger man en stund innan man sedan tillreder dem som vanligt, och steker dem i SMÖR. Knappt nåt salt behövs om man tar normalsaltat smör. Hattarna blir mycket vackrare på tallriken och de blir heller inte s-e-g-a som hela svampen med fötter kvar gärna blir. Bra att göra på samma sätt med Nejlikbroskskivling (OBS! VITA sporer!) som också har sega fötter. Vi tar bara hattarna då! Stark kryddsvamp! Goda smörstekta.

    TIPS nr 2: Gamle farbror Nils Subers recept på smörstekt gul kantarell är fiffigt. Man tar mycket mera smör än som behövs för stekning och låter svampen puttra i smöret en bra stund. Sedan silar man ifrån svampen (till macka eller annat) och sparar sedan kantarellsmöret i en liten burk i kylskåpet. Så får man kantarellsmak på sin smörgås nästa dag! Ev några korn havssalt i som förhöjer smaken.
    Pelle Holmbergs svampböcker rekommenderas. Både med och utan recept! / (^.^) Margareta D.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s