Saffransgrottor

Julbakningen fortsätter. Idag bjuder jag på saffransgrottor!

Saffransgrottor

9-36 st beroende på storlek

De här saffransgrottorna smakar verkligen saffran. Det är viktigt att använda en fast sylt med mycket smak och snåla inte med mängden sylt, den sjunker undan under gräddningen. Om din sylt känns rinnig så låt den rinna av i ett kaffefilter innan du fyller kakorna. Jag provade baka ut dem i olika formar och storlekar. De flöt ut ganska mycket utan form så var beredd på det. Ta gärna dubbla pappersformar och välj storlek själv. De blir rätt söta små munsbitar i knäckformar.

1 pkt saffran (0,5 g)

0,5 dl socker

100 g smör

1,5 dl vetemjöl

2 msk potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

0,75 tsk bakpulver

en nypa salt

Valfri fast sylt, ca 0,5 dl

Gör så här:

Sätt ugnen på 175-200 grader. Vispa saffran, mjukt smör och socker krämigt. Tillsätt de torra ingredienserna och forma till en deg. Dela degen i 36 bitar om du väljer knäckformar, 18 delar för småbrödsformar och 9-12 bitar för stora grottor. Rulla bitarrna till bollar, gör en fördjupning med fingerspetsen och fyll hålet generöst med sylt. Grädda i nedre delen av ugnen i 8-12 minuter, lite färg i kanterna kan de få. Provgrädda några om du är osäker på din ugn, de får fort färg på slutet.

Receptet är ursprungligen från Allt om Mat, jag har tillsatt saltet.

5 tankar på “Saffransgrottor

 1. Malin

  Kan dessa ha varit med i ICAs mat tidning? Väldigt lika annars.. tänkte baka dem till min födelsedag bland annat 🙂

  Btw, så var jag hemma i helgen, smsade dig på torsdagen och blev förvånad att jag inte fick något svar. Och när jag tittade i mobilen igår på tåget såg jag att det aldrig skickades. Typiskt! Hoppas du mår bra annars! Kramar

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Ingen omöjlighet att dom varit det. Kan ju inte finnas allt för många varianter på saffransgrottor.
   Meh, var du?? Ring nästa gång vetja 😉 När kommer du nästa gång? Kram

   Svara
   1. Malin

    Ja, så jäkla dumt att det aldrig skickades. Jag får nog göra det haha.. Nästa gång är faktiskt redan om 1 1/2 vecka men är bara hemma torsdag/fredag för att fixa inför min födelsedag. Jag kan ju ringa om jag får någon tid över, men en tidig morgonpromenad på fredag hade jag ju kunnat klämma in? Om du vill dvs.. Vi kan väl höras nästa vecka? 🙂

 2. Pingback: ☆ Samlade julrecept ☆ « en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s