Kladdkaka med Nutellamousse

Det var så trist väder igår att jag ställde mig i köket och bakade. Vi har dragit ner på sötsakerna rejält men mellan varven ser vi till att få unna oss något smarrigt. Dessutom känner jag mig bortkommen, rastlös och alldeles nipprig om jag inte får baka 😉

Det blev kladdkaka med Nutellamousse, vaniljparfait och färska hallon.

Inte så illa pinkat – som Daniel brukar säga ♥

Jag lovar dyrt och hederligt att provlaga massor av olika recept på kladdkaka – bara för att hitta det där absolut perfekta receptet. Först ut är ett klassiskt barndomsrecept. Jag gjorde en halv sats (annars får vi ju äta kladdkaka i oändlighet) och hittade ingen perfekt form, så lite platt blev den allt. Men det spelar ju egentligen ingen roll så länge man inte gräddar för länge (10 min var perfekt).

Barndomens kladdkaka

Ett barnvänligt recept med mild och snäll smak. Fast men seg och kladdig fast inte kletig. Passar min pojkvän bra 🙂 Själv vill jag ha mer tyngd, mer chokladsmak. Hittade precis ett recept jag fått av en kompis där kakaomängden är 1 dl (i övrigt samma mått) så jag antar man kan ta allt mellan 4-7 msk.

2 ägg

3 dl socker

1,5 tsk vaniljsocker

1 krm salt

150 g smält smör

2 dl vetemjöl

4 msk kakao

(Det ska inte vara bakpulver i)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader för varmluft eller 200 grader för vanlig värme. Blanda alla ingredienser (sikta ner vetemjöl och kakao!) väl och häll i en smord och bröad springform, 24 cm i diameter, eller spänn fast ett bakplåtspapper i botten. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur din ugn gräddar. Kakan är klar när den släpper kanten en aning och precis stannar när man skakar den.

Nutellamousse

Tina Nordströms recept. En fluffig dröm för oss Nutella lovers. Kanske att jag drar i mer Nutella nästa gång…det är ju bara för gott. Den här moussen kommer jag använda i någon chokladtårta inom kort, borde vara perfekt som tårtfyllning!

Tips! Ställ moussen i frysen några timmar och den blir fantastiskt tjock, krämig och oemotståndlig!

4 portioner

3 dl grädde

1 dl Nutella

Gör så här:

Värm 0,5 dl av grädden och rör ut Nutellan däri. Vispa resten av grädden och vänd ner Nutellablandningen. Ställ i kylen ca 1 timme innan servering.

8 tankar på “Kladdkaka med Nutellamousse

 1. Pingback: Brunch inspiration « en smaksak

 2. erika

  Hej, läser din fina inspirerande matblogg! Jag tänkte prova göra Nutellamoussen men undrar över det där med att sätta den i frysen några timmar. Menar du innan man sätter upp den i portionsglas eller ska man sätta in den färdigt uppsatt i glas i frysen? När ska man ta ut den innan servering?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag frös in det jag fick över i en liten plastlåda med lock och märkte till min förvåningen hur god den var även fryst, jag var nog mest och nallade med sked i den lådan, hehe. Hur länge den behöver vara i frysen beror på hur kall och hård du vill ha den och hur du fryser in den. Har du bråttom så fryser du in den i en plattare låda och så tittar du till den mellan varven. (Prova skopa upp den med glassked i portionsformar). Säkert kan du frysa in den portionsvis också, så länge dina formar eller glas klarar av frysen. Ja, det blev ju ett rörigt svar det här, du får prova dig fram! 🙂

   Svara
 3. Pingback: Desserttips | en smaksak

 4. Pingback: Kladdkaka med kondenserad mjölk | en smaksak

 5. Pingback: Nutelladagen | en smaksak

 6. Pingback: Nutelladagen är här | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s