Mazarindagen

Idag är det visst mazarindagen och vad passar då bättre än att mumsa mazariner? Men orkar du inte klä dessa små formar med deg (vilket inte är svårt men tar sin lilla tid) så har jag ett helt underbart favoritrecept på mazarinrutor som du bara måste prova. Klara i ett nafs men med samma goda smaker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bara så du vet, det går inte att jämföra köpta mazariner med hembakade.

De här är så goda, mjuka och saftiga att det riktigt vattnas i munnen på mig..om jag ändå hade denna kaka att sätta tänderna i nu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Favorit i repris!

Skurna mazarinrutor

Jag behöver knappast beskriva mazariner för er men det jag tycker är så gott är att botten och fyllning nästan går ihop till en mjuk kaka när den är rumstempererad. Jag älskar mandelmassa som ger en rund och fin smak och gör kakan saftig. Servera gärna bär till för att bryta av mot det söta.

Botten:

2,5 dl vetemjöl

150 g tärnat smör

0,5 dl strösocker

0,5 tsk vaniljsocker

Fyllning:

300 g riven mandelmassa av god kvalitet

100 g  mjukt smör

0,5 dl strösocker

2 ägg

2 msk vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

Glasyr:

ca 3 dl florsocker

0,5 tsk vaniljsocker

lite vatten, mjölk el citronaft

gärna lite slät röd sylt

Gör så här:

Blanda snabbt ihop ingredienserna för botten till en deg och låt den vila inplastad i kylen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 175° varmluft eller 175-200° vanlig ugnsvärme. Kavla eller tryck ut degen till en botten i en liten form (19 x 19 cm) klädd med bakplåtspapper, nagga och förgrädda i ca 10 minuter tills botten har lite lite färg.

Vispa ner smöret i den rivna mandelmassan följt av sockret, vaniljsockret, ett ägg i taget och mjölet. Fördela smeten i formen och grädda ytterligare ca 20 minuter tills ytan har vacker färg. Låt svalna en aning.

Blanda ihop en trögflytande glasyr på florsocker, vaniljsocker och valfri vätska. Fördela den över kakan. Klutta ut lite sylt och dra försiktigt ut den till ett dekorativt mönster. Låt kakan vila i kylen inför servering.

 

9 tankar på “Mazarindagen

 1. Sana

  Jag håller med föregående talare!! Ser så gott och saftigt ut!! Blir nog denna till helgen 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Oh ja! Blev en stor chokladfudgetårta och apelsin dumle kakor och sedan mini format av morotskaka, chokladbollar, nougat kexchoklad, vit citronfudge och bullsnittar. Tänkte mest att det skulle vara lätt att ta och inte kladda och kleta så mycket – som det lätt blir om man har tårta, glass eller paj med vaniljsås exempelvis. Efter den buffén kör jag nu sockerfritt några dagar… 😂🙈

   Svara
 2. Sana

  Åh vad gott ALLT låter!! Chokladfudgetårta -finns receptet på bloggen? Smidigt med miniformat också! Haha förstår det.. Sugar overload! 😂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Ja, mintchokladkaka heter den. Bara att skippa minten. Väldigt chokladig! Gjorde glasyren med mestadels mjölkchoklad för att göra den lite barnsligare 😀

   Svara
 3. Sana

  Åh tack! Har sneglat på det receptet flera gånger, älskar mint och choklad! Tyvärr gillar inte alla den kombinationen hemma konstigt nog 🤔 Men då ska jag testa den utan mint och med mjölkchoklad först! Den kommer gå hem 😃

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s