Cashewfudge med espresso

Oh my, vad gott! Jag är ju en riktig kaffenörd och älskar att smaksätta med espresso. Fick för mig att göra en lite nyttigare fudge med nötter som grund och utan allt det där vita sockret och sedan smaksätta den med kaffe. Jag valde naturella cashewnötter – främst för att de är så milda i smaken och kan låta kaffesmaken blomma fram istället. Sagt och gjort, här är resultatet!

img_6550

Vet inte hur många bitar jag tryckte bara under den korta tiden jag skar upp bitarna…ooops!

Den är alltså vansinnigt god. Vill man göra den här vegansk kan man ju använda mörk choklad, men jag vågar inte lova att kaffesmaken kommer fram på samma sätt då. Jag hittade Clean Eatings mjölkchoklad (Katrin Zytomierskas) som är sötad med xylitol istället för strösocker och den funkade ju fint i sammanhanget.

img_6549

Cashewfudge med espresso

Fylligt smörig med shysst kaffeton. En ny favorit att njuta av! Lite, lite vansklig i konsistensen så se upp med att den flisar sig om den är för frusen men också mjuknar snabbt om den blir framme i rumstemperatur. Håll den kylskåpskall!

2,5 dl cashewsmör (mixa naturella cashewnötter med lite olja till ett ganska fast/torrt smör)

2 msk kokosolja utan smak

2 rör espresso pulver (Nescafé)

50 g mjölkchoklad (jag valde choklad sötad med xylitol)

ca 1 tsk lönnsirap

en nypa salt och vaniljpulver

Gör så här:

Mixa nötsmöret med kokosolja, espressopulver, salt och vanilj. Hacka chokladen och smält den. Mixa ner den i nötsmöret och smaka av med lönnsirap. Häll upp den krämiga smeten i en liten ask som du klätt med bakplåtspapper. Täck med lock och frys en stund tills den stelnar. Förvara den i kylen och skär upp små kuber. (Om fudgen är för fryst kommer den bara att flisa sig när du skär i den så låt den mjukna lite innan du sätter kniven i den).

10 tankar på “Cashewfudge med espresso

  1. Johanna Inläggets författare

   Byt mot agavesirap el honung skulle jag säga! Kaffe och honung är gott ihop, åker ner lite i min latte titt som tätt 😀

   Svara
 1. Sana

  Hittade agavesirap idag så ska testa! Aldrig använt det tidigare. Däremot httade jag ingen ”nyttigare” choklad :/ Så jakten fortsätter..

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Sirapen är väldigt söt men jag gillar att den inte smakar lika mycket som honung faktiskt gör – för det gör den mer användarvänlig. Inte alltid honung gifter sig med andra smaker. Jag kör mycket på Lindts choklad, älskar den 90 % som man nog får kalla nyttig ändå! Nick’s är ett märke som gör sockerfri choklad, men den kan vara knepig att hitta – kolla dock på apoteken – där hittade jag den.

   Svara
 2. Sana

  Håller med helt! Honung kan ha en specifik söt smak som inte alltid funkar med annat. Ah jag har aldrig testat mörk choklad över 70% men 90% är ju klart bättre! Kollade efter Katrin Z’s choklad i Hemköp men hittade inte den. Men har flera apotek på vägen hem så ska kolla där! Tack för tipsen 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Räkna med att det tar några bitar innan du fastnar för 90 %. Den är ju..eh, mäktig och lätt bitter. Men jag är galen i den nu! 😀

   Svara
 3. Sana

  Haha tack för heads-up. Nu har jag smakat två bitar och vet inte riktigt vad jag tycker.. Får ge det ett par bitar till 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Jag är ju tokig i allt som är smaksatt med espresso men sambon är inte lika hooked även om han älskar kaffe! Du får testa imorrn igen, annars var det väl inget för dig helt enkelt 😀

   Svara
   1. Sana

    Jag menade den 90% chokladen! Lite mörkare än vad jag är van vid men som du sa, tror den växer på en. Fudgen var super god! Älskar lite ”nyttigare” recept på sötsaker😀

   2. Johanna Inläggets författare

    Just det ja! Där var vi ju, hej amningshjärna! 😂 Det kommer, man måste helt klart vänja sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s