Lasagne utan bechamel

Tänkte tipsa er om en enklare variant av lasagne där man slipper koka bechamelsås. Inte för att jag tycker den är så jobbig att göra men dagens recept erbjuder en snabbare lösning och det är alltid tacksamt.

IMG_2844

Hur gillar du din lasagne; krämig eller lite fastare? Jag föredrar det sistnämnda, men det fina är ju att lasagne är riktigt krämig och ostig nygjord och så lite fastare dagen efter.

IMG_2846

Det här är enkelt men riktigt gott; koka ihop en mustig och saftig (ganska blöt) köttfärssås. Varva sås och lasagneplattor i en valfri ugnsform och toppa med ett gräddigt osttäcke (som bara blandas ihop). Klart efter ca 30 minuter i ugnen!

Lasagne utan bechamel

Saftig och krämig lasagne med mycket smak och ett gott och krämigt osttäcke på toppen. Välj färska lasagneplattor om du har riktigt brådis! Koskenlaksija är en skivbar finsk smältost som jag älskar att toppa både knäckemackan och lasagne eller makaronilådan med. (Den påminner lite om Emmentaler i smaken tror jag).

5-6 portioner

Köttfärssås:

500 g eko nötfärs

1 lök

1 zucchini (gör såsen saftig)

1 pkt bacon

1 burk tomatkross (400 g)

Jag kryddar med följande efter smak: kalvfond, Kikkoman soja, balsamvinäger, tomatpuré, sambal, olika örter och svartpeppar.

Osttäcke:

3 dl lätt crème fraîche

2 dl grädde

ca 3 dl riven smakrik ost

ca 0,5 tsk salt

0,5 pkt/125 g Koskenlaskija perinteinen ost (finsk, kan uteslutas, men ger god smak)

3-4 lager lasagneplattor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Hacka lök och bacon och fräs i smör/olja några minuter. Addera färsen och bryn. Riv ner zucchini och tillsätt resten av ingredienserna. Låt koka ihop till en mustig sås och smaka av tills den har lite sting.

Varva sås och plattor i en valfri ugnsform. Börja och avsluta med köttfärssås.

Blanda ihop fraiche, grädde ost och salt och fördela överst i formen. Skiva ner Koskenlaskijaosten och fördela den överst. Grädda i ca 30 min eller tills plattorna är mjuka. Låt stå en liten stund innan servering.

5 tankar på “Lasagne utan bechamel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s