Chokladrulle med nutella och gubbar

En somrig rulltårta står på menyn idag! Är det något jag fått lära mig den hårda vägen så är det följande: det är lönlöst att försöka rulla in föööör mycket fyllning i en rulltårta – det resulterar bara i att rullen expanderar och vräker ur sig fyllningen på slutet. Det är bättre att servera extra grädde och bär till!

IMG_2981

Det fina med nutella i rulltårta är att man kan ösa på med ganska mycket – de hålls liksom på plats!

IMG_2975

Chokladrulle med Nutella, grädde, banan och gubbar

En riktigt härlig rulltårtsbakelse som blir chokladigt krämig av Nutella (som man lätt kan ösa på med hur mycket man vill) och somrig av vaniljgrädde, frukt och bär. Vill du ge rullen något litet extra så passar hackad/grovriven choklad i valfri färg eller lite rivet limeskal.

Rulltårtsbotten

3 ägg

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

2 msk kakao

2 tsk bakpulver

0,5 dl espresso/starkt kaffe

25 g smält smör

25 g smält mörk choklad (70%)

1 krm salt

Fyllning:

2-3 dl Nutella

ca 2 dl vispgrädde (vill du ha den gräddigare är det bäst att servera mer av grädden på sidan av)

1 tsk vaniljsocker

1-2 bananer

några nävar goda färska jordgubbar eller hallon

(ev rivet limeskal eller hackad/grovriven choklad)

Gör så här:

Sätt ugnen på 200° varmluft (eller vanlig ugnstemperatur).

Vispa ägg, socker och vanilj pösigt några minuter. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem. Vänd även ner kaffe, smör och choklad med lugna försiktiga tag. Bred ut smeten på en stor plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ca 7 minuter eller tills botten känns torr. Strö socker över ytan och låt svalna lite. Vänd upp på ett nytt bakplåtspapper och dra loss pappret. Låt svalna helt under en bakduk eller plåt.

Värm nutellan försiktigt i mikron några sekunder, bara så att den blir lite lättare att breda ut. Bred ut den över botten. Vispa grädden ganska fast med vaniljen och bred ut den ovanpå, lämna en 2 cm kant på övre långsidan. Tärna banan och gubbar och strö dem jämnt över botten. Rulla ihop tårta från långsidan närmast dig. Ställ gärna kallt en stund innan servering.

Pudra med florsocker och servera!

Tips!

Om du vet att det blir rulltårta över är det bättre att ersätta bananen med något mer hållbart – andra bär eller mer jordgubbar – så är den fräschare dagen efter.

 

4 tankar på “Chokladrulle med nutella och gubbar

 1. Therese

  Hej! Jag tänkte fråga om du har något recept på lager med mandelsmör. Tänkte nyttiga chokladbollar/bars till barnen och vi vuxna 🙂 Skickade nyss en vänförfrågan på instagram, vet dock om du tackar ja till ”okända – receptsökande personer” 🙂

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Hej! Jag brukar bara mixa mandlar riktigt länge och tillsätta lite lite olja för att hjälpa det på traven att bli krämigt. Sen smakar jag av med salt, vaniljpulver och ibland kanel. Det är lite dumt att jag heter ensmaksak på instagram för den är privat och helt utan koppling till bloggen 🙈☺️ Lycka till med barsen!

   Svara
 2. Anna

  Jättegott och enkelt recept. Vi gillar också mycket fyllning:-)
  Jag gillar att läsa dina tips och kommentarer till recepten här på bloggen!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s