Rabarber- och mandelkaka

Den här snyggingen är gjord efter Roy Fares recept från boken Sweet spots of New York.

Kanske något att bjuda mamma på? Och på tal om det, glad morsdag alla morsor! Hoppas ni blir bortskämda idag. Lyxen med att vara ålänning i Sverige är att man får två morsdagar i maj. Men jag kan inte påstå att sambon är direkt bäst på att uppvakta för den skull, trots att han har två försök på sig….! Jag får väl en swish lite senare idag. (”Ett presentkort är ju helt värdelöst – då kan jag ju lika gärna swisha dig så kan du handla dig nåt precis var du vill..”) 😉

IMG_2807

Saftig och dekorativ med smak av kardemumma. På bilden har jag bakat en dubbelsats i en långpanna.

IMG_2817

Rabarber-och mandelkaka

Det är väldigt dekorativt att lägga ut stjälkar av rabarber i kakan. Den här enkla men goda och saftiga kakan är mumsig att servera med vaniljsås eller vaniljvisp – dvs vaniljsås blandad med vispad grädde (efter smak och tycke). Den här gången anger jag måtten i gram eftersom det är så jag har bakat den. Roy förespråkar ofta att man ska baka med rumsvarma ingredienser för ett perfekt resultat, kan vara värt att tänka på om du är perfektionist!

3-4 stjälkar rabarber

150 g mjukt smör

180 g strösocker

110 g ägg

30 g äggula

200 g mandelmjöl

120 g vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

0,5-1,5 tsk malen kardemumma (jag smakade av smeten)

1 krm salt (min tillsats)

Strösocker och kardemumma att strö över kakan

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Klä en pajform eller ugnsform ca 28 x 20 cm, eller något mindre för en högre kaka. Vispa smör och socker fluffigt i en bunke och vispa sedan ner äggen, ett i taget, följt av gulorna. Blanda och sikta ner de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen. Skala och dela rabarberstjälkarna på längden och tryck lätt ner dem i smeten. Strö över socker och kardemumma. Grädda i mitten av ugnen i 20-35 minuter, tills den får vacker färg. Kakan kan bli lite torr om den övergräddas så håll lite koll.

Servera ljummen med vaniljsås eller vaniljvisp.

Vaniljsås/vaniljvisp

Det här är mitt favoritrecept på vaniljsås som ni sett många gånger på bloggen. Anledningen till att jag gillar det här receptet är enkelt; det är otroligt smidigt och lätt att göra och smakar helt ljuvligt utan för mycket betoning på maizena. För att göra vaniljvisp blandar du den kalla såsen med vispad grädde efter tycke och smak. (Jag brukar kanske ta 1-3 dl ovispad grädde, vispa upp den ganska tjock och sedan vända ner vaniljsåsen).

1,5 dl grädde

1,5 dl mjölk

2 äggulor

3 msk strösocker

1 msk maizena (1,5 msk för tjockare kräm)

1/2 urskrapad vaniljstång

Gör så här:

Vispa ihop ingredienserna till vaniljkrämen och låt sjuda under omrörning tills det blir en tjock sås. Häll över i en skål och täck med plastfilm direkt mot ytan. Ställ i kylen att svalna.

8 tankar på “Rabarber- och mandelkaka

 1. Melina

  Vet hur det där är med karlar som inte förstår charmen med uppvaktning 😂

  Gud så god kakan ser ut, blir den kladdig eller bara sockerkaks-saftig? 😊

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Haha, ja smått hopplösa. Fick påpeka vad det är för dag imorse… 🙈 Sockerkaks-saftig! Inte kladdig. 😀

   Svara
 2. Carina

  Jag har aldrig gjort egen vaniljsås och hade tänkt köpa färdig till rabarberpajen igår kväll, så fick jag syn på detta enkla recept och det blev jättegott!! 👌 Så från och med nu blir det egen 😊

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Vad glad jag blir! Det är verkligen ett busenkelt men mycket gott recept – då har jag ändå provat några i mina dagar. Ofta bökas det i onödan med massor av äggulor, byte av kastruller och för mycket av klistrig maizena. 😀

   Svara
 3. Camilla

  Jag har aldrig kommenterat här förr men hör numera till en av dina trogna läsare. Har testat flera recept med gott resultat och älskar att följa med dina inlägg! 🙂 Tänkte testa det här receptet på rabarber- och mandelkaka, men blev osäker med äggulorna. Finns med i gör-så-här med inte i ingredienslistan om jag inte missat något…?

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Vad kul att läsa! Tack för att du är uppmärksam, nu är gulorna med i listan. Tryckfelsnisse hade visst varit framme och lurat. 🙂

   Svara
 4. Pingback: Midsommarrecept | en smaksak

 5. Pingback: Midsommarrecept | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s