Kolakakor med kardemumma och vit choklad

Kolakakor eller kolasnittar bakade jag JÄMT förr i tiden. Ganska ofta nu med förstås, på jobbet. Och där smaksätter jag dem heljvillt! Sist vi fick fikagäster bjöd jag bland annat på dessa godingar, snittar med kardemumma och vit choklad, en grym kombination och lagom höstig!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vilken är din favoritsmaksättning på dessa sega småkakor?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är även jättegott att ersätta kardemumman med ingefära eller kanel. Chokladen kan man hoppa över eller byta mot ljus el mörk. Du kan förstås också smaksätta degen med godis, hackade nötter, citrusskal eller bara byta/ersätta lite av ströockret mot farin, råsocker eller ljust muskovadosocker. Ökar du dessutom på vaniljsockret till 2 tsk så får du kraftigare kolaton på kakorna.

Kolakakor med kardemumma och vit choklad

Sega och mjuka – precis som jag vill ha dem. Gillar du dem knapriga så gräddar du dem lite längre.

20-25 st

100 g mjukt smör

1 dl strösocker (el 0,75 dl strösocker + 0,25 dl farinsocker)

2 msk ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

1 tsk nystött kardemumma

1 krm salt

2,25-2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

ca 50 g vita chokladknappar eller hackad choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Vispa smör, socker, sirap, vanilj, kardemumma och salt krämigt. Blanda ner mjöl och bikarbonat och sist chokladen. Forma till en deg, dela degen och rulla ut till två längder på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills kanterna fått lite färg. Ju längre du gräddar desto knaprigare snittar. Jag föredrar dem sega! Skär i snittar innan de svalnat helt.

3 tankar på “Kolakakor med kardemumma och vit choklad

 1. Therese

  Grattis till SM-guldet! 🙂 Och tack för en bra blogg med inspirerande recept 🙂 Jagär ute i god tid men har du tips på bra godis/kakor man kan baka och ge sonens pedagoger i julklapp? Gärna rätt enkla och bli många när man väl gör 🙂 Tack på förhand!

  Svara
  1. Johanna Inläggets författare

   Tack! 🙂 Jag kan ju tipsa om vad jag kommer göra för ”gå bort presenter” i jul: saffransbiscotti med apelsin, fudge och frukt- & nötknäckebröd. Alla är underbart goda och lätta att göra samt lätta att förpacka! Använd sökfunktionen på bloggen så kommer du till recepten. Lycka till!

   Svara
 2. Pingback: Småkakor till julmyset | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s