Powerbars

Nyttiga och energirika bars får jag inte nog av. Visserligen vill jag inte äta det varje dag men de där dagarna när mellanmålsinspirationen är seg eller sötsuget påträngande – då – är det skönt att ha en laddning hemma.

Jag förvarar mina bars i frysen och äter dem nästan direkt därifrån.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chokladtäcket är inget måste men det gör ju barsen extra goda, snygga och lyxiga! Jag älskar ju juliga kryddor men de kan du också hoppa över eller variera. Det känns klyschigt att alltid skriva hur mycket man kan variera recept – men så är det ju – så få inte panik om du saknar någon ingrediens där hemma, lite fantasi räddar det mesta.

Powerbars

Lite höstiga kryddor sätter smaken på dessa urgoda och ”saftiga”, tuggiga bars. Ingredienslistan kan kännas lång, men självklart kan du byta/ersätta några av ingredienserna med annat du har hemma. Se bara till att konsistensen på slutprodukten inte är torr utan går ihop och känns formbar.

2,5 dl valnötter

1 dl chiafrön

0,5 dl hela linfrön

0,75 dl hampafrön

0,75 dl kokos

1 dl pumpakärnor

1 dl solrosfrön

2 krm salt

1 dl russin (eller någon annan torkad frukt)

200 g färska dadlar

50 g osvavlade bruna aprikoser

2 msk kokosolja med smak

ev kardemumma, kanel och riven muskotnöt

Chokladtäcke:

150 g mörk choklad (valfri kakaohalt)

2 tsk kokosolja

kokos

Gör så här:

Grovhacka valnötterna och blanda med resten av de torra ingredienserna och russin. Ta undan 3 dl av blandningen och mixa med urkärnade dadlar, aprikoser och kokosolja. Blanda ner resten av fröblandningen för hand. Smaka av med kardemumma, kanel och muskotnöt. Tryck ut blandningen i en form klädd med bakplåtspapper. Ställ formen i kylen.

Smält chokladen och blanda med oljan. Häll chokladen över kakan och bred ut den. Låt stelna en aning innan du toppar med kokos. Låt stelna i kyl. Skär i bitar/bars. Förvara i kyl eller frys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s