Pulled beef med rödvin & rotfrukter

Pulled beef (kött som är så mört att man enkelt kan dra isär det) är himla trevlig helgmat. Jag har en Crock-Pot (slowcooker) som gör jobbet åt en medan man själv gör annat, ja t.o.m. lämnar hemmet under flera timmar.

Senast kokade jag högrev tillsammans med rotfrukter, lök, rödvin, fond och chili. Skyn blev en god sås tillsammans med grädde och crème fraîche. Ett smörigt mos blev det perfekta tillbehöret. Berömmet haglade vid middagsbordet!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det blir lätt mycket vätska kvar i en slowcooker men vätskan är också full med smak och enkel att koka ner till en supergod sås med grädde och fraîche.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rödvinsbrässerad högrev med mustiga rotfrukter

Gör en pulled beef! Koka köttet riktigt länge på låg värme och dra enkelt isär det med två gafflar. Jag använder min Crock-Pot slowcooker men en gryta med lock och låg temperatur i ugnen fungerar det med. Rotfrukterna blir mustigt mosiga och skyn är en utmärkt bas för en god sås.

ca 4 portioner

ca 1 kg högrev

smör/olja att steka i

salt, svartpeppar

1 sötpotatis

2 morötter

1 palsternacka

en bit rotselleri

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

ev 1 röd chili (om du gillar stark mat)

ca 2 dl kalvfond

ca 4 dl gott rödvin

grädde och crème fraîche lätt till såsen

potatismos till servering

Gör så här:

Börja med att putsa bort eventuella senor från högreven. Salt och peppra. Bryn köttet i smör/olja på hög värme i en gryta eller stekpanna tills den är ordentligt brynt runt om. Skär lök och rotfrukter i rejäla bitar, skiva vitlöken och chilin och fördela dem i en slowcooker. Lägg ner köttet och tillsätt vin och kalvfond. Ställ in din slowcooker och låt koka under lock i 6-10 timmar beroende på hur hög värme du väljer. Vänd gärna köttet någon gång under tillagningen så att det tillagas jämt, speciellt om vätskan inte täcker hela biten. Köttet är klart när det är så mört att det faller isär när man petar på det.

Fiska upp spadet ur grytan och låt det koka i en kastrull (reducera) några minuter. Tillsätt grädde och crème fraîche efter smak och låt puttra tills såsen har en önskad konsistens. Smaka av. Servera köttet och rotfrukterna med sås och gärna hemlagat potatismos.

 

1 tanke på “Pulled beef med rödvin & rotfrukter

  1. Pingback: Goda middagstips | en smaksak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s